2023 szeptember 27. szerda
KezdőlapKözéletA kínai vakcinák elmaradottak és ellenőrizhetetlen a tesztelésük a virológus szerint

A kínai vakcinák elmaradottak és ellenőrizhetetlen a tesztelésük a virológus szerint

Ahogy Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában elmondta, Magyarország megkezdte a kínai koronavírus vakcinák beszerzését, melyeket 79% hatékonyságúnak mértek és melyből rövid időn belül nagy mennyiséget tud szállítani a gyártó a SinoPharm. Ezzel szeretnék kiváltani az átmeneti szállítási nehézséggel küzdő, de 98%-os hatékonyságú Pfizer vakcinákat.

Miután a kormány semmilyen tömegtájékoztatást nem folytat a lehetséges koronavírus elleni oltásokról, arról sem beszélnek, hogy melyik vakcina milyen technológiát használ, és miért jobb vagy rosszabb egyik a másiknál. Ezért a Szegedi Televízió megkérte Duda Ernő virológust, hogy kicsit tegyen rendet a kérdésben.

„Körülbelül akkora különbség van, mint egy duplafedeles, propelleres repülőgép és mondjuk egy lopakodó repülőgép között. Nagyon sokféle kínai vakcina van, de konkrétan ez, amelyik szóba került, lényegében olyan módszerrel készült vakcina, amit százötven évvel ezelőtt Pasteurék már kifejlesztettek. Tehát egy elölt, teljes vírust tartalmazó vakcina áll szemben azzal a high-tech-kel, ami abszolút a 21. századot képviseli, a messenger (hírvivő) RNS-alapú technológiával” – állítja Duda Ernő virológus a Szeged Televízió Szegedi Híradójának adott interjújában

A virológus, egyetemi tanár elmondta, hogy ha a teljes vírust juttatják a szervezetbe, akkor mindegy, hogy ezt inaktivált formában, tehát halott vírusként teszik, akkor is benne van a vakcinában a vírus összes fehérjéje és nukleinsavja.

„Ez lehetséges problémákat jelenthet, olyanokat, amik a messenger RNS-alapú vakcina esetében nem jöhetnek számításba”

A beoltott, elpusztított vírus ugyanis ottmarad a szervezetben, és potenciálisan autoimmun folyamatokat képes kiváltani. Ez azt jelenti, hogy az elpusztított vírus később is kiválthat olyan immunválaszt, ami során a szervezet önmagát kezdi el támadni.

Szerinte kaotikus a kínai vakcinák helyzete. A kínaiakkal szemben a nyugati vakcinákról – a jóváhagyás előtt – megjelentetnek egy közleményt, amiben részletesen leírják a kísérletek menetét és eredményét.

„A kínaiakkal kapcsolatban egyelőre ilyenről nem tudunk” – tette hozzá Duda Ernő, aki hiányolja a kínai vakcinák kísérleteinek a harmadik, utolsó fázisáról szóló dokumentumokat.

A kormányzati tájékoztató portál szombaton számolt be arról, hogy a Sinopharm vakcinájának gyártási folyamatait ellenőrizték az OGYÉI szakértői Pekingben és mindent rendben találtak.

Kínában egyébként egyelőre csak 59 éves korig adják a vakcinát, mellyel Orbán a 60 év feletti krónikus betegeket oltaná itthon.

Fotó: Szabó Luca- szeged.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek