2024 május 21. kedd
KezdőlapPolitikaMegrohamozták a Trump-hívők a Capitoliumot, teljes a káosz Washingtonban

Megrohamozták a Trump-hívők a Capitoliumot, teljes a káosz Washingtonban

Rendőrök védik a képviselőket a Trump-párti tüntetőktől, akik betörtek a törvényhozás épületébe. Az amerikai elnök nyilvánvalóvá tette, hogy nem hajlandó távozni a hatalomból, az alelnöke nyíltan fordult ellene, amikor az eredmény megváltoztatására kérte. Egy nő kritikus állapotban van, miután meglőtték.

A mai napon, itthoni idő szerint este 1/4 9-kor Washington DC-ben a Capitoliumban a képviselők összeültek, hogy hitelesítsék az elnökválasztás eredményét. Eközben hívei Donald Trump mellett tartottak szimpátiatüntetést az épülettől néhányszáz méterre. Trump is felszólalt és arról beszélt, hogy harcolni fog az elnökségért, és elcsalták a választást.

Erre sem most, sem a korábbi (vesztes) perek kapcsán semmilyen bizonyítékot nem szolgáltatott, de a hívei így is arra kérték a republikánus képviselőket, hogy ne fogadják el az eredményt. Az ülésre érkezők közül többeket körülvettek és számonkértek.

A helyzet ez után kezelhetetlenné vált. A tüntetők a Capitolium körül felállított kordont áttörve az épületbe hatoltak, ahol a képviselőket rendőrök védik tőlük. A szenátus ülését felfüggesztették. Az ABC News szerint egy lövés is eldördült, a CNN pedig úgy tudja, hogy egy nő van kritikus állapotban, akit mellbelőttek, és több rendőr is megsérült, akiket paprikaspay-vel fújtak le. Hogy a kritikus állapotban lévő nő rendőr-e vagy tüntető, azt nem tudni.

Joe Biden a Capitolium ostromáról: “Ez káosz, már-már egy lázadás” A megválasztott amerikai elnök szerint a rendbontásnak azonnal véget kell vetni. Felszólította Trumpot, hogy azonnal hívja vissza a tüntetőket. Ezt Trump egy rövid facebookos videóban meg is tette. De a helyzet egyelőre fokozódik.

FRISSÍTÉS: Rendkívülinek és rendkívül veszélyesnek ítéli meg a Facebook a Washingtonban magyar idő szerint szerda éjjel zajló eseményeket. Ezért eltávolította a közösségi oldalról Donald Trump leköszönő amerikai elnök videóját, amely csak olaj lehet a tűzre.

Az alábbi videón rögzítették a nő lelövését, aki valószínűleg át akart mászni egy elbarikádozott ajtón.

A New Yorki-i tőzsde zárása előtt körülbelül egy órával kezdtek eldurvulni a washingtoni események, de úgy tűnik, a befektetőkre nem gyakoroltak komolyabb hatást a történések, mivel a tözsdeindexek nem mozdultak. a Dow Jones még erősödött is.

Elemzők szerint, ha egy fejlődő ország parlamentjéből vagy fővárosából látunk hasonló fegyveres jeleneteket, azt legtöbbször azonnali tőkekivonás, valutaösszeomlás, tőzsdekrach követi. Az amerikai indexek stabilitása viszont azt mutatja, hogy a világ legnagyobb gazdaságának irányítói veszélytelennek tartják a történteket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek