2024 július 24. szerda
KezdőlapPolitikaÖnkormányzati segélycsomag Ausztriában. Lehet így is?

Önkormányzati segélycsomag Ausztriában. Lehet így is?

Nem csak Ausztria, de egész Európa egyik legolvasottabb napilapja a Kronen Zeitung. A majdnem két és fél milliós olvasottságú lap és online újság 2020.12.20.-i cikkét olvashatják az önkormányzati csomagról, amit most 1,5 milliárd euróval megemeltek Ausztriában. Elolvasás után összehasonlítható a sógorok által nyújtott segélycsomag, és a magyar kormány által elrendelt önkormányzati sarc. 

https://www.krone.at/2302601

CIKK:

A szövetségi kormány 1,5 milliárd euróval növeli az önkormányzatok számára a Korona-segélycsomagot, amelyből egymilliárdot előlegként nyújtanak. A kormány ezt vasárnap jelentette be az APA-nak (Austria Presse Agentur – Osztrák Sajtóügynökség). Az önkormányzatok részére már rendelkezésre bocsátott milliárdokkal együtt összesen 2,5 milliárd eurót kell rendelkezésre bocsátani a városok és önkormányzatok számára a jelenlegi és a jövőbeli beruházásokhoz – mondta Gernot Blümel pénzügyminiszter (ÖVP – Osztrák Néppárt).

Gernot Blümel, pénzügyminiszter Forrás: APA

A nyáron elfogadott 1 milliárd euró önkormányzati csomag mellett, amelyen keresztül az önkormányzatok beruházási projektjeit a szövetségi kormány legfeljebb 50 százalékkal társfinanszírozza, ez most további 1,5 milliárd euróval egészül ki: A likviditás növelése érdekében a szövetségi kormány előlegeket ad a 2021-ben Önkormányzatoknak 1 milliárd euró értékben.

Ez 2021. évben legalább 11 százalékos támogatási növekedést jelent 2020-hoz képest- nyilatkozta a pénzügyminisztérium. Ennek visszafizetését legkorábban 2023-ra tervezik.

A strukturális alapokat növelik, visszafizetést nem terveznek.

Minden jövőbeni visszafizetési kötelezettség nélkül a szövetségi kormány megemeli az önkormányzatoknak a kieső bevételek fedezésére nyújtott támogatásokat: A Pénzügyminisztérium jelenlegi számításai szerint az önkormányzatoknak 2021 márciusában összesen mintegy 400 millió euró adóbevétel fog hiányozni, ezeket pótolni fogják. Ezenkívül a szövetségi kormány 2021-ben 100 millió euróval növeli a pénzügyi szempontból gyenge önkormányzatok strukturális alapját. Itt sem terveznek visszafizetést. A projekt végrehajtásához még a Nationalrat (osztrák parlament) állásfoglalása szükséges. Az időpont, hogy a csomag technikailag mikor indul el, még nyitott, de hamarosan meg kell történnie.

„Biztosítjuk az önkormányzatok számára azokat az eszközöket, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy megbirkózzanak a jelenlegi feladatokkal és válság után egészségesen tudjanak újra elindulni.

Az önkormányzatok és a városok nagyon sokat tesznek, különösen a koronajárvány kihívásokkal teli időszakában. A jelenlegi helyzet kihívást jelent az összes helyi önkormányzat költségvetése számára. Olyan eszközöket biztosítunk a közösségek számára, amelyekre szükségük van a jelenlegi feladatok kezeléséhez és a válság utáni egészséges elinduláshoz.”- mondta Blümel.

A jelenlegi járvány és az ezzel járó gazdasági és foglalkoztatási válság miatt a városoknak és az önkormányzatoknak hatalmas bevételkiesést és többletköltségeket kell vállalniuk.

A jelenlegi járvány és az ezzel járó gazdasági és foglalkoztatási válság miatt a városoknak és az önkormányzatoknak hatalmas bevételkiesést és többletköltségeket kell vállalniuk. – közölte írásos nyilatkozatában Werner Kogler alkancellár. „De éppen ebben a válságban van szükség az önkormányzatokra, mint a regionális gazdaság legfontosabb befektetőire és az ehhez kacsolódó osztrák munkahelyekre kis- és középvállalkozásainkban. Mert Ausztria városainak és településeinek fontos szerepet kell játszaniuk a következő években a válságból való kilábalásban.”

Werner Kogler, alkancellár Forrás: APA

Werner Kogler alkancellár (Zöldek Párt) hangsúlyozta, hogy a jelenlegi „második önkormányzati csomag” nagy lépés az önkormányzatok és azok társadalmi kötelezettségei pénzügyi biztonsága érdekében – különösen a gyermek-, ifjúsági és idősgondozás területén”. Ez mindenekelőtt támogatja “azokat az egyébként is többszörösen- és Covid idején különösen – leterhelt nőket”. “Az összesen 2,5 milliárd euró értékű, a likviditásból, támogatásokból és a beruházási támogatásokból álló jelenlegi keverék egy jó alapot jelent a pénzügyi, társadalmi és foglalkoztatási kihívások aktív megoldásához” – mondta.

A koronavírus-válság pénzügyileg soha nem látott nehézségekkel sújtja az önkormányzatokat.

Alfred Riedl, az önkormányzatok szövetségének elnöke megköszönte a kormánynak a lépést és a „azonos szemüvegen át folytatott” tárgyalásokat, ez egy “fontos és szükséges segélycsomag” volt – erősítette meg. „A koronaválság pénzügyileg soha nem látott nehézségekkel sújtja az önkormányzatokat. A bevételek drámai csökkenése és a helyi adók részben magas visszaesése a kiadások növekedésével együtt súlyos nyomás alá helyezték önkormányzataink költségvetését” – mondta. “A 2021. évre 1,5 milliárd euró összegű közvetlen támogatás megkönnyebbülést okoz a önkormányzati hivatalokban, és lehetővé teszi a polgármesterek számára, hogy nyugodtabban és biztonságosan kezdhessék az új évet.”

Alfred Riedl, az önkormányzatok szövetségének elnöke Forrás: APA

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek