2024 április 13. szombat
KezdőlapKözéletIsmerje meg a svájcisajt-modellt a COVID-19 elleni védekezésben

Ismerje meg a svájcisajt-modellt a COVID-19 elleni védekezésben

Minél több szabályt tart be egyidejűleg, annál kisebb az esélye a megfertőződésnek!

Szemléletes ábrázolás mutatja meg, mennyit jelent az egyén megfertőződése szempontjából, ha betart néhány koronavírussal kapcsolatos szabályt – egyszerre.

A modell koronavírusra adaptált formáját Ian M. Mackay ausztrál virológus osztotta meg a Twitteren – az ő ábráján hét akadályt jelképeznek a sajtszeletek :

– távolságtartás

– szellőztetés

– maszk

– kézhigiénia

– tesztelés

– kontaktkutatás

– felületi fertőtlenítés

A svájcisajt-modell szerint ha több, egyenként tökéletlen, önmagában még nem elegendő módszert is alkalmazunk, azok végül együttesen sikeres védekezési módot adnak a vírus ellen. Jól illusztrálja ezt néhány egymás mögé sorakoztatott lyukas sajtszelet, ahol végül az összes lyuk takarásba kerül egy mögötte lévő, teli sajtszeletrész által.

Bár a modell már 1990 óta létezik, kiválóan illik a jelenlegi pandémiás helyzetre is. James Reason, a Machesteri Egyetem professzora szemléltette ezzel, hogy az emberi tévedések okozta szerencsétlenségeket hogyan lehet megelőzni tudatosan közbeiktatott akadályok segítségével. Azóta széles körben használják az egészségügyben, a kockázatkezelésben és a repüléstervezésben is.

Fogadjuk meg a tanácsokat és használjuk ezeket a módszereket, hogy hatékonyan tudjunk védekezni!

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Forrás: hvg.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek