2024 július 24. szerda
KezdőlapKözéletVálasztási évértékelő - VÉLEMÉNY

Választási évértékelő – VÉLEMÉNY

2019.október 13-án az önkormányzati választások során, a kalocsai választok a Fidesz-KDNP-KJE jelöltjeit kérték fel a város irányítására. Azóta viszont sok víz folyt le a Dunán. Egy éve a választások után nem is gondoltuk, mennyire nehéz év elé nézünk, és azt sem gondoltuk volna, hogy ez az év milyen áldozatokat követel majd. Nézzük hát, hol tartottunk akkor, és hol tartunk most.

Nos, a választások éjszakáján, a választók egyértelműen jelölték ki a következő 5 év irányát. A Fidesz-KDNP-KJE szövetség számára minden lehetőség a rendelkezésre állt, hogy választási ígéreteit betartva végezzék a munkát. 8:4 –es arányú többséget szereztek a képviselő testületben, kormányzati kapcsolatokkal, és miniszteri ígéretekkel voltunk gazdagabbak az idő tájt .

A helyi közélet iránt érdeklődő emberek számára viszont hamar világossá vált, hogy valami  nem stimmel, de ekkor még nem telt le a kritikus „első 100 nap” a választás után, így türelemmel vártunk. De eredmények helyett a botrányok jöttek. Polgármesteri videó a kormányzati támogatásról, ahol kiemelésre került, hogy „ugye milyen jó, hogy nem ellenzéki város vagyunk?” A videó az országos sajtót is megjárta… Ezt egy még kínosabb eset követte, melyben a polgármester egy előre megírt szöveget igyekezett ezúttal hibamentesen felolvasni az elhíresült videóval kapcsolatos képviselői kérdésre, melyben kompromittálta a választókerület parlament képviselőjét is. (Kezdődik a video 10. percénél.)

A nyár viszonylagos nyugalomban telt, csupán Jánosi György lemondása borzolta a kedélyeket, mely időközi választást vetített előre.

Az ősz időközi választás jegyében zajlott. Úgy alakult, hogy a 7–es választókerületben Dr. Vincze András független jelölt szerezte meg a mandátumot az Fidesz-KDNP-KJE jelöltjével, Arnold Adriennel szemben. A képviselő testület összetétele így 7:5 arányban működik tovább. 

A városban érdemi beruházás, változás a választási ígéretek tükrében gyakorlatilag nem történt, néhány kisebb köztéri terület felújításától eltekintve.

A most átadásra kerülő projektek még az előző ciklusban megkezdett munkák lezárásai voltak. A kertváros csatornázási munkái még nincsenek lezárva, de gyanúra okot adó dolgok történtek ezzel kapcsolatban is. Az új óvoda talajcseréje finoman szólva is aggályos. A közvilágítás bekapcsolásának korábbi időpontját más (egyébként ellenzéki) városvezetéssel szemben Kalocsán a kormánypárti kapcsolatokkal rendelkező polgármesternek nem sikerült elintézni.

Szóval sok-sok ígérettel szemben, tisztázatlan projektek, kérdéseket felvető gépkocsi használat, politikai korrupciós beszéd, fakivágás a városban, és egy vesztes időközi választás a városvezető Fidesz-KDNP-KJE szövetségnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek