2024 május 21. kedd
KezdőlapPolitikaA borsodi időközi választás tanulságai

A borsodi időközi választás tanulságai

Vasárnap időközi választást tartottak a borsodi 6. számú választókörzetben, mert nyáron elhunyt a körzet fideszes országgyűlési képviselője, Koncz Ferenc. A választáson Koncz lányát, a washingtoni külügyi munkájából hazatért, korábban a nyilvánosság előtt a Fidelitas provokátorfigyelős akciója miatt megismert Koncz Zsófiát indították kormánypártok, míg az ellenzék az egyébként jobbikos Bíró Lászlót, akinek korábbi antiszemita kijelentéseiért kellett bocsánatot kérnie a kampányban. A választáson nagyon szoros versenyben a fideszes Koncz Zsófia nyert 50,87%-kal, míg az ellenzéki összefogás jelöltje, Bíró László 45,9%-ot kapott. (A továbbiakban a telex.hu cikkét szemlézzük)

Siker-e az ellenzéki összefogás? Mi vár a Fideszre, és persze a többi pártra 2022-ben? Még mindig az ellenzéké a nagyváros? Összeszedtük, mi látható a vasárnapi országgyűlési időközi eredményéből. Spoiler: iszonyú intenzitású kampányra számítunk, minden fronton.

Brutális mennyiségű meló vár a Fideszre 2022-ben, soha nem látott kampányra készülhetünk

Koncz Zsófia kampánya egészen durvára sikeredett, már ami a Fidesz által belefektetett munkát illeti. Egyrészt eleve nem nulláról indult, hiszen az elhunyt fideszes képviselő, Koncz Ferenc lánya, emellett Facebook-oldalt építettek neki, naponta mentek Szerencsre és környékére a kormánytagok és ismert fideszes politikusok, sőt, a kampányhajrában már laptopokat is osztogattak. Koncz Zsófia is végigjárta a körzetet, avatott, ígért, ami a csövön kifér. Közben nem csak a kormánymédia, hanem a “közmédia” is nyomta Konczot, az MTI-ben szinte minden napra jutott képgaléria a fideszes jelölt kampányeseményeiről.

Mindeközben az ellenzéki jelölt adott egy olyan támadásai felületet a”tetűcsúzdás” facebook-kommentjével, amekkora ziccer ritkán adódik a nagypolitikában.

Ehhez képest lett Koncz Zsófia eredménye 50.87 százalék.

Képzeljük el, hogy ezt a tempót kellene hoznia a Fidesznek 2022-ben mind az 106, de legalább a billegőnek számító sok tucatnyi választókerületben, és ugyanilyen elánnal kellene nyomnia minden egyes jelöltet a Fidesz médiájának. Nem állítjuk, hogy lehetetlen, bár talán még fizikailag is képtelenség, hogy minden helyszínre 5-10 miniszter jár el, miközben minden jelölt megígér és átad mindent IS, de az biztos, hogy iszonyú munkát, pénzt és propagandát kell majd belefektetnie a Fidesznek 2022-ben.

Vagy mondhatjuk úgy is, hogy soha nem látott intenzitású kampányra kell számítani.

Egyre durvábban lejt a pálya

A fenti jelenség egy másik megközelítése, hogy iszonyú fölényben van a Fidesz, minden tekintetben. Ezen a választáson nagyon látszott, hogy nem egyenlőek az esélyek: a Fideszé/kormányé a közmédia, övé az állami pénz, a fejlesztések, a közismert fideszesek támogatása és helyszíni kampánya, a kampányba beállnak az elvileg közt szolgáló miniszterek, övék a plakáthelyek, övék a támogató celebek, lásd Vastag Csaba szereplését, övék a polgármesterek túlnyomó többsége.

Közben a kampányon is érezhető, hogy már tíz éve a Fidesz kormányoz, mármint olyan szempontból, hogy előkerülnek az eddigi fejlesztések: “Édesapám nagyon-nagyon sokat dolgozott azon, hogy a 37-es út kétszer kétsávossá bővítése megvalósuljon – én pedig minden követ megmozgatok azért, hogy a megkezdett munka folytatódjon!” – mondta Koncz, és 2022-ben nem lesz nehéz minden egyes helyszínen valami hasonló fejlesztést kiválasztani, és azzal kampányolni, hogy ezt akarja folytatni a Fidesz.

Koncz Zsófia és Kósa Lajos sajtótájékoztatója Szerencsen, az időközi választás estéjén, 99 százalékos feldolgozottságánál.
Fotó: Huszti István / Telex

A másik oldal közben anyagilag is meg van roppanva, és a szereplésre sem kap sok esélyt. “Közel százmilliárd forintból üzemeltetett propagandagépezettel nem tudom, és nem is akarom felvenni a harcot”, mondta a Telex riportjában Bíró. Fejlesztéseket is nehéz lesz majd felmutatniuk, hiszen nem ők vannak kormányon. És így kell nekifutnia 2022-nek az ellenzéknek minden választókerületben.

A választási közhelyek továbbra is igazak: a Fideszé a falu, de a városok már kevésbé, plusz az időközi nem mozgatja meg az embereket annyira

A szavazóköri adatokat böngészve kiderül, hogy az általános jelenség továbbra is megvan, hogy minél nagyobb egy település, annál ellenzékibb, legalábbis ökölszabály szerint. Tiszaújvárosban mind a 17 szavazókörben Bíró László nyert, általában 65-70 százalékokkal, a kisebb Szerencsen a 10 körzetben kiegyenlített volt a verseny, fele-fele arányban nyert Bíró és Koncz, míg mondjuk Tiszatardos egyetlen választókörében 75 százalékot hozott Koncz.

Az is politikai közhely, hogy az időköziken kevesebb a részvétel, mint az általános választásokon. Ezt mutatta a mostani szerencsi időközi is, a 2018-as 66,8 százalékos részvételhez képest most a választásra jogosultak 45 százaléka ment el szavazni. Annak ellenére is, hogy a kétharmad volt a tét, illetve hogy a Fidesz mindent megtett a kampányával, hogy megmozdítsa az embereket, miközben az ellenzék a teljes összefogással adott súlyt a vasárnapi voksolásnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek