2024 május 21. kedd
KezdőlapKözéletSárkányos Gerilla tábor a Vajason - 2020.

Sárkányos Gerilla tábor a Vajason – 2020.

Júniusra terveztük, de az élet közbeszólt. Semmi baj nem történt, csupán meg szerettük volna várni, hogy megérkezzenek új „vízijárműink”, a sárkányhajó és a két vízibicikli. Augusztus elején vált bizonyossá, hogy a vízibiciklik 6-án érkeznek, ekkor hirdettük meg a tábort. Az előző évek sikerének köszönhetően a létszám pár nap alatt betelt. 25 főt terveztünk, de idén 28-an vettek részt a kalandos Gerilla táborban.

Levi, a “kisdobos”

Minden évben új ötlettel, új programokkal várjuk a táborozni vágyókat. Augusztus 10-től 14-ig az idén vásárolt két MK1-es versenykajak mellet sárkányhajó, és két vízibicikli is az érdeklődők rendelkezésére állt.

Mindennapi programunk volt a vízre szállás, kirándulások a Vajason. Igyekeztünk úgy szervezkedni, hogy mindenki mindent kipróbáljon. Persze itt nem volt semmi kötelező, így a gyerkőcök egész nap a nekik legjobban tetsző dolgot csinálhatták. A szülők is élvezhették a tábor örömeit, élő közvetítéseken követték gyermekeik programjait, a Kalocsai Gerillakertészek Facebook oldalán velünk lehettek egész héten.

Lakatos Norbi, és Anyukája

 Az első nap délutánján Lakatos Norbert (vaklufis) látogatott el hozzánk.  A jókedvű, őszinte beszélgetés után a “vállalkozók” lufifújással próbálkoztak kisebb-nagyobb sikerrel. Majd következett a kívánságműsor: Norbi mindenkinek meghajtogatta azt a figurát, amit kiválasztott!

„Köszönjük szépen Norbi, hogy eljöttetek hozzánk a Sárkányos Gerilla táborba, és megosztottad velünk élményeid, életed és bölcsességedet!”

Akik már a tavalyi táborban is részt vettek, nagyon várták a mai meglepit, a fürdőzést. Mindenki kedvére ugrálhatott a vízbe (természetesen mentőmellényben). A merészebbek jókedvét látva az „óvatosak” is bátrakká váltak. Fergeteges fürdőzés kezdődött. A mentőmellény biztonságának köszönhetően mindenki megtapasztalhatta a „vadvíz” érzését, ezzel is növelve a vízbiztosságot.

Harmadik napon már kicsit messzebbre merészkedtünk. Elindultunk „felfelé, és lefelé”. Megtapasztaltuk a víz folyásának erejét, és hatását a hajók haladására. De nem ám csak úgy mentünk, útközben jó gerillakertészhez méltón összeszedtük a vízben található szemetet. Azt tapasztaltuk, hogy egyre kevesebb található a folyóban. Persze azért így is sok dolgunk akadt.

Közzétette: Kalocsai Gerillakertészek – 2020. augusztus 13., csütörtök
Az Érsekkert mögött

Negyedik napon egy kis szárazföldi programot terveztünk. Persze a helyszínt, az Érsekkertet vízen közelítettük meg. Ez volt eddigi legtávolabbi vízitúránk, vadregényes, érintetlen helyeken haladtunk át, sokszor az összehajló nád építette hidak alatt. Az Érsekkertbe érve egy tájékozódó futópálya várt minket, amit Czajtányi Endre készített elő. A rejtélyes útvonalat mindenkinek saját magának kellet megtalálni egy térkép alapján. A srácok fantasztikusak voltak!

Futás az Ériben

Utolsó nap, péntek. Bátya felé indultunk, egészen addig mentünk, amíg egy bedőlt faág okozta torlaszhoz nem értünk. Visszafelé összeszedtük a vízben található szemetet. Ebéd után megköszöntöttük Larát szülinapja alkalmából, köszönjük szépen a dinnyét! Utolsó délután mindenki számot adhatott arról, mit tanult egy hét alatt a vízen. Kajak és vízibicikli versenyeket rendeztünk.

MK-1, és a sárkány

A változatos programok mellet az ellátmány sem volt mindennapi. A Trófea vendéglőben ebédeltünk, amit természetesen a vízen közelítettünk meg. Igyekeztünk délután is a gyerekek kedvében járni: hétfőn tárcsán sült gerilla lángos, kedden tárcsán sült grillkolbász és virsli, mustár, ketchup, szerdán sültkrumpli  (7 kg!) kechuppal, csütörtökön jégkrém (amennyi beléd fér), pénteken kakaós, lekváros palacsinta korlátok nélkül (köszönjük Zsadány anyu!).

Ez a kalandokkal teli hét a környezetvédelem fontosságára, és a vízi sportok megszerettetésére fordított nagy hangsúlyt. A gyermekek meglátták, tanulták a természet adta lehetőségeket, szépségeket, és ezáltal (talán) magukévá tették a feladatot, hogy együtt óvjuk kincsünket, a teremtett világot, amelyben élünk, amelynek részei vagyunk.

Ugye senki sem csodálkozik, ha már megtelt a jövő évi gerilla tábor is!

Persze ez nem azt jelenti, hogy akik még nem próbálták, nem is lesz lehetőségük! 2021-ben két turnust tervezünk, bízunk abban, hogy már a Damjanich utcai vízparti háznál tudjuk megtartani a gerilla táborokat. Terveink szerint nem napközis, hanem ottalvós lesz, mégpedig az udvaron, sátrakban fogunk „tanyázni”! Az előrejelzések alapján sokan élnek majd az újonnan épülő infrastruktúra lehetőségeivel. (Ezzel a témával hamarosan újra foglalkozunk!)

Jövőre a megújult D7-ben reméljük újra találkozunk!  

 Kalocsai Gerillakertészek

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek