2023 október 1. vasárnap
KezdőlapKözélet"El a kezekkel az Indextől!"

“El a kezekkel az Indextől!”

TORKOS MATILD írását , mely a MagyarHang online médiumban jelent meg, változtatás nélkül közöljük.

•2020. július 23., 05:55

Dull Szabolcs az ATV műsorában
Dull Szabolcs az ATV műsorában

Tegnap elbocsátották állásából az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot. A szerkesztőség már egy hónappal ezelőtt, június 21-én közölte olvasóival, hogy külső nyomás nehezedik rájuk, a két évvel korábban létrehozott barométeren jelezték, hogy szerkesztőségük függetlensége veszélyben van. Az Indexnél egyhangú szavazás döntött annak idején arról, hogy két alapvető dologhoz ragaszkodnak munkájuk során: a tartalmi függetlenséghez és a szerkesztőég érinthetetlenségéhez. Júniusban érezte úgy először a szerkesztőség, hogy baj van, mert kívülről olyan befolyás érte őket, „amelynek vége a szerkesztőség megszűnése lehet”.

Dull Szabolcs főszerkesztő irányítása alatt az Index megőrizte korábbi piacvezető szerepét, befolyásmentes szerkesztési gyakorlatával sokak számára igazodási pont volt. Elbocsátásával ez vált még inkább veszélyeztetetté az Indexnél.

Dullt egyébként felettébb furcsa körülmények között bocsátották el. Az Index Zrt.-t tulajdonló tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumi elnöke egy szerkesztőségen kívüli helyszínre hívta őt azzal, hogy „pénzügyi kérdéseket” akar vele megbeszélni, ám ott ügyvéddel várta, a megbeszélés témája pedig a főszerkesztő elbocsátása volt.

A menesztés egyik indoka egy döntéselőkészítő anyag kiszivárogtatása volt, amit a főszerkesztőnek róttak fel, aki korábban az igazgatóság tagjaként részt vett az az anyagot bemutató ülésen. Dullt – az ügy miatt – vissza is hívták az igazgatóságból. A másik állítólagos ok az volt, hogy az utóbbi napokban a főszerkesztőnek „nem volt módja a piaci helyzetet kedvezőtlenül befolyásoló belső folyamatokat megállítani vagy kontrollálni”. A nehezen értelmezhető indokolás alatt – a szerkesztőség közleménye szerint – azt kell érteni, hogy az Index „a megszorításokkal fenyegető zsarolási folyamat” ellenére se állította vissza a függetlenségük veszélyét jelző mutatót.

Az Index szerkesztősége úgy véli: „Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak. Elbocsátása egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudjuk másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni.”

Dull Szabolcs főszerkesztőnek felajánlották a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését is, végkielégítéssel és az ilyenkor szokásos titoktartási nyilatkozat aláíratásával. Komoly összeget kínáltak neki, csak menjen el szépen csendben, és „hallgasson”. Dull Szabolcs ezt visszautasította.

Elítéljük a magyarországi sajtó szabadságát semmibe vevő tulajdonosi döntést, amely egy jól működő szerkesztőség munkáját veszélyeztetve megfosztotta az Indexet az eddig sikeresen irányító főszerkesztőjétől, és felháborodásunkat fejezzük ki amiatt, hogy a médiatulajdonos – jogaival visszaélve – nyomást próbál gyakorolni egy újság szerkesztőségére. Szolidaritást vállalunk Dull Szabolccsal és az Index szerkesztőségével.

Forrás: MagyarHang

Segítsen Ön is!

“A Magyar Hang teljesen független politikai, társadalmi és kulturális hetilap és portál. Függetlenségünket az teszi lehetővé, hogy kizárólag előfizetési díjakból és olvasói felajánlásokból működtetjük hetilapunkat, portálunkat, és készítjük a műsorokat. BŐVEBBEN RÓLUNK Ha szeretné, hogy jövőre is legyünk, kérjük fizessen elő péntekenként megjelenő hetilapunkra.”

Újságként is olvashatja!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek