Kezdőlap Közélet Német változások július 1-től

Német változások július 1-től

Dátum

Július elsejétől fél évre Németország vette át Horvátországtól az Európa Unió Tanácsának soros elnökségét. Németország komolyan gondolja a koronavírus okozta válság kezelését, ezért kivételes rendeleti csomagot léptetett életbe.

Változások július 1-jétől: Nem csak a nyugdíjat és az ÁFA-t érintik

Berlin (DPA-Német Sajtóügynökség) – A koronavírus miatti gazdasági problémák enyhítését célzó intézkedések közül az ÁFA-csökkentés és az nyugdíjemelés talán a legnagyobb horderejű döntések, melyek már július 1-én hatályba lépnek.

Az ápolói, gondozói szolgáltatók, a kerékpárosok és az üdülni vágyók is profitálhatnak az ettől a hónaptól bekövetkező változásokból. Vegyük sorra a legfontosabb rendelkezéseket::

ÁFA: Annak érdekében, hogy a fogyasztók koronavírus miatti kijárási korlátozások után ismét visszatérjenek a boltokba, július 1-től hat hónapra 19% -ról 16% -ra csökken az ÁFA. A kedvezményes adó, amit sok élelmiszerre és napi szükségleti cikkre már korábban is alkalmaztak, az év végéig 7%-ról 5%-ra csökken.

NYUGDÍJ: Mielőtt a mintegy 21 millió nyugdíjas egy része a nyugdíja vásárlóerejének csökkenését tapasztalhatná, a német kormány jelentősen emelést hajt végre ezen a téren is: a nyugat-német államokban a nyugdíjak 3,45 %-kal növekednek július 1-jén, a keleti tartományokban pedig akár 4,20 % lehet a növekedés. Ezáltal az úgynevezett alapnyugdíj nyugaton 1.538,55 €-ra, a keleti területeken pedig 1.495,35 €-ra emelkedik.

A német, és a magyar nyugdíj, és ÁFA összehasonlítása

ÁPOLÁS: Az idősgondozásban képzettség nélkül dolgozó asszisztensek jobban meg lesznek fizetve. Az ő minimális órabérük júliustól 11,60 € a nyugati tartományokban és Berlinben, keleten pedig 11,20 €-ra emelkedik. Ez jelentősen meghaladja majd a jelenlegi 9,35 eurós minimálbért.

KÖZLEKEDÉS 1.: Annak érdekében, hogy az szabadságra igyekvők utazási idejét lecsökkentsék , az egyébként megszokott vasárnapi tehergépjármű-tilalmat meghosszabbítják július 1-jétől augusztus 31-ig. A 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek valamint a pótkocsis szerelvények a német autópályák egy részén szombaton 7-től reggel 20-ig nem közlekedhetnek. A koronavírus válság miatt azonban számos szövetségi tartományban vannak kivételes szabályok. Miután sok helyen megszüntették a vasárnapi közlekedési tilalmat, hét szövetségi állam szintén eltekint a nyári szünidő alatt érvényben lévő szombati korlátozásról. A Szövetségi Áruszállítási Hivatal (BAG) áttekintése alapján, ahol így eltérnek, azok közé tartozik Észak-Rajna-Vesztfália, Alsó-Szászország és Baden-Württemberg.

KÖZLEKEDÉS 2.: Az úgynevezett hosszú teherautóknak, amelyek teljes hossza legfeljebb 25 méter, a jövőben elektronikus kanyarodási segédberendezéssel kell rendelkezniük. Ennek célja, hogy akusztikusan figyelmeztesse a vezetőt, ha elfordulás közben kerékpárossal ütközhet. Július 1-től kötelező lesz a kanyarodási asszisztens és az oldalsó villogó helyzetjelző lámpák felszerelése – kezdetben azonban csak az új teherautókra. Ezeknek a hosszú teherautók utólagos felszerelésére két éves átmeneti időszak áll rendelkezésre.

Forrás: Süddeutsche Zeitung

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

A legnépszerűbbek

Gondolatok az SZFE (Színház és Filmművészeti Egyetem) kapcsán

Felkaptuk a fejünket a hírre: átalakítják, átszervezik az SZFE-t. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásába kerül, alapítványi formában működik majd. Május 27:...

A Mi Hazánk is bejelentkezett a szeptemberi választásra

A Mi Hazánk Mozgalom saját jelöltet indít a szeptemberi időközi választáson. Július 29-én, szerdán délelőtt a Csilás parkban tartott sajtótájékoztatón Szabadi István,...

Újabb bejelentés az időközi választások kapcsán

A mai napon délelőtt dr. Tóth Roland a Kalocsai Lokálpatrióta Egyesület nevében rendkívüli sajtótájékoztatót tartott. A Kalocsa 7-es számú...

Egységben az erő – Sajtótájékoztató

28-án délután Sajtótájékoztatóra hívta a kalocsai médiumokat Bolváriné Gärtner Anikó, a Békés Kalocsáért Egyesület elnöke. Az ellenzéki pártok és...