Kezdőlap Kultúra "A gyakorlat és az elmélet kéz a kézben jár"

“A gyakorlat és az elmélet kéz a kézben jár”

Dátum

A korona vírus járvány idején néhány hónapra megállt a világ. Rohanó világunkban, amikor a 24 óra is kevés, hogy dolgaink végére érjünk a boldogulás érdekében, a világ lélegzetvételnyi időhöz jutott. A világ, és nem csak az emberek.

A körülöttünk lévő teremtett világ átalakulóban van. Ezt már egyre kevesebben vitatják. A Kormány is klímastratégiában gondolkodik és igyekszik ezt napirenden is tartani. Amiben nincs egyetértés, az a változás oka.

A „zöldek” egyértelműen az emberi tevékenység számlájára írják a változást. Azt mondják, az ipari forradalom és különösen a 20. század során megfigyelhető robbanásszerű fejlődés játszik közre napjaink folyamataiban.

A mérsékeltebbek sem tagadják a változást, de csekélyebbre teszik az emberi tevékenység hatását. Megjelenik egy vélemény miszerint, a klíma változása gyakorlatilag folyamatos. A most megfigyelhető gyorsuló változás valós, de az ember felelőssége csekélyebb ebben az interpretációban.

Vannak, akik a fogyasztás számlájára írják a probléma gyökerét azt mondván, hogy a túlzott fogyasztás a probléma.

Nos, Lányi András, író, filozófus, egyetemi tanár, – aki személyes jó barátom -, a Bevezetés az ökofilozófiába c. könyvében igyekszik magyarázatot adni ezekre a kérdésekre.  Mivel a probléma valós, nem árt felkészülni annak következményeire, hatásainak csökkentésére, a kár minimalizálására.

Hogy az előttünk álló feladatot sikeresen oldhassuk meg, Széchenyi István gondolata, a kiművelt emberfő ideája jelenik meg, ahol a gyakorlat és az elmélet kéz a kézben jár.

Kerpács Rezső
Filozófus

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

A legnépszerűbbek

Gondolatok az SZFE (Színház és Filmművészeti Egyetem) kapcsán

Felkaptuk a fejünket a hírre: átalakítják, átszervezik az SZFE-t. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásába kerül, alapítványi formában működik majd. Május 27:...

A Mi Hazánk is bejelentkezett a szeptemberi választásra

A Mi Hazánk Mozgalom saját jelöltet indít a szeptemberi időközi választáson. Július 29-én, szerdán délelőtt a Csilás parkban tartott sajtótájékoztatón Szabadi István,...

Újabb bejelentés az időközi választások kapcsán

A mai napon délelőtt dr. Tóth Roland a Kalocsai Lokálpatrióta Egyesület nevében rendkívüli sajtótájékoztatót tartott. A Kalocsa 7-es számú...

Egységben az erő – Sajtótájékoztató

28-án délután Sajtótájékoztatóra hívta a kalocsai médiumokat Bolváriné Gärtner Anikó, a Békés Kalocsáért Egyesület elnöke. Az ellenzéki pártok és...