2024 július 24. szerda
KezdőlapKözéletA fény útján

A fény útján

Kezdjük lassan megszokni, hogy a be- és elzártságnak köszönhetően új műfajok születnek, vagy régiek öltenek új ruhát online megjelenés formájában. Május 13-án „megnyílt” egy fotókiállítás, de nem a város valamelyik kiállításra alkalmas terében, hanem videofilm formájában. A fény útján címmel ugyanis Török (Töce) Tibor futógráfus rendezte egységes, zenével aláfestett formába az eddigi fotós pályafutásából válogatott képanyagot. Az alkotó tagja a Dunatáj Fotókörnek, rendszeres résztvevője kiállításaiknak.

Török Töce Tibor képe

– 2020 májusában 15 éve már annak, hogy megkaptam az első kis fényképezőgépemet – írta a legnagyobb közösségi oldalon Töce a virtuális tárlat felvezetéseként –  Ez alkalomból szerettem volna kiállítást rendezni, de sajnos a vírusra való tekintettel jelen helyzetben ez nem oldható meg, ezért online „karantén kiállítást” csinálok. A kezdetektől napjainkig született fotókból válogattam össze egy zenés képvetítést, és arra sok szeretettel hívok meg minden érdeklődőt.
Segítségemre volt Tóth Viktor, aki a zenei aláfestést készítette és énekelt, valamint Geri Tamás, aki a szöveget mondja a filmen. Remélem, mindenkinek tetszenek majd a képek, akárcsak a hozzá írt egyedi zene. A bevezetőben hallható verset Papp Róbert írta. A technikai tökéletesítést és a vágást Nagy Dávid végezte.

Mindegyiküknek köszönettel tartozom a segítségért.

Török Töce Tibor képe

Török Töce Tibort nagyon sokan ismerik Kalocsán. Megszokták, hogy ott van a városi rendezvényeken a nyakában lógó fényképezőgéppel, de sokan ismerik a sportolói oldaláról is. A „futógráfus” jelző ugyanis abból ered, hogy folyamatosan vesz részt hazai és külföldi futóversenyeken, és ezen a téren is komoly sikereket tudhat már maga mögött. Mára több mint másfélszáz hazai versenyen vett részt, de futott Ausztráliában, Csehországban, Olaszországban, Horvátországban, Szerbiában, Szlovákiában és Szlovéniában is. 2010 óta már a maratoni távok és az ultrafutás is belépett a célok közé. Például 404,65 kilométert futott Székesfehérvár és Gyulafehérvár között 2012-ben a „Határtalanul a Down-szindrómás Gyermekekért” elnevezésű jótékonysági futáson, megtett hat nap alatt 265 kilométert 2014-ben a Székesfehérvár-Nagykanizsa-Kaposvár-Pécs útvonalon.

Büszke a Spar Budapest Maratonra; a hat órás, 62 kilométeres bajai OB távra; a 12 órás balatonfüredi „Viking” verseny teljesítésére 2012-ben, és a IV. Kikelet Félmaratonra (Baja, 2014), legbüszkébb arra, hogy 3 óra alatt sikerült lefutnia a 42 kilométeres maratoni távot. Évente több alkalommal szervez Kalocsán jótékonysági futást, általában beteg gyermekek, vagy a helyi kutyamenhely támogatása érdekében.

– Azt mondják rám: Töce mindig mozgásban van, vagy futva, vagy fényképezőgéppel – jegyzi meg önmagát jellemezve a fotós – és ez így van. Mindig keresem az új dolgokat és ötleteket. Különleges dolgokra vágyom, és szeretném bemutatni ezeket úgy, ahogyan még nem láthattuk. Ilyen volt például a 2016-s Sárköz Kincsei sorozat, amikor egy éven át napi szinten fotóztam a térség kincseit, bemutatva a nagyvilágnak, milyen szép kis ékszerdoboz található itt a Duna mentén.

A videos tárlaton mintegy 170 képe látható a sok százezerből. Nagyon nehéz volt kiválogatni őket, állítja, ez nehezebb, mint maga a fotózás. Képein együtt van ember és természet, tájak és házak, szépség és szomorúság – színes és fekete-fehér lenyomatai a valóságnak.

– Számomra a fotózás egy különleges művészet. Az alkotó képet varázsol a múló idő által behatárolt pillanatokból, ami a lélek egy darabja, a belső világ tükröződése. Érzelmeket és hangulatokat közvetít a világ számára – foglalja össze a film végén Töce tömören mindazt, amit számára a fotózás jelent.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek