2024 május 21. kedd
KezdőlapKözélet"Spanyolország megelőzte Olaszországot" - helyzetjelentés egy foktői származású pártól Costa Blanca-ról

“Spanyolország megelőzte Olaszországot” – helyzetjelentés egy foktői származású pártól Costa Blanca-ról

Egy foktői pár küldött nekem koronavírus beszámolót Spanyolországból, ahol már egy éve élnek. Gondolataikat az alábbiakban olvashatják:

Györgyi és Peti vagyunk, Foktőről származunk, jelenleg Spanyolország Costa Blanca részén lakunk, Valencia tartományban. Ez alapvetően egy turista rész, de a téli évszakban sok az idős itt lakó ember.

Nálunk az első regisztrált beteg január 31-én, a Kanári szigeteken jelent meg, egy német turista volt. Ezt követően február 9-én, Mallorca szigetén volt egy újabb megfertőződött.

Ahhoz képest, hogy csak két regisztrált beteg volt, véleményem szerint hamar, de jól döntöttek arról, hogy február 12-én, Barcelonában lemondták a világ kommunikációs kongresszusát.

Február 13-án már megvolt az első korona vírusos halott, viszont ő nem az egyik volt a szigeten regisztráltak közül, ő már itt volt az országban, szóval a vírus ideért.

Február 19-én rengetegen részt vettek a AtalantaValencia Milánóban tartott bajnokok ligája focimérkőzésen. Majd március 8-án jött a hab a tortán, amikor országszerte több tízezren tüntettek a női jogokért. Ezek az események nagyban hozzájárulhattak a vírus elterjedésének felgyorsulásában. Így március 9-re már 1231 regisztrált fertőzött és 30 halott volt, ezért Madridban be is zárták az iskolákat, általánostól az egyetemig. Az egyetemisták még búcsúbulit tartottak, mondván ki tudja mikor fognak legközelebb találkozni. Talán ezeknek a közös rendezvényeknek tudható be az, hogy itt Spanyolországban bizony nem csak idősek a regisztrált betegek, 21-50 éves korig is több mint 20 ezer regisztrált van. Nagyon sok, a fővárosban tanuló, dolgozó ember hazajött vagy éppen a nyaralójukba, és nekik köszönhetően ezen a környéken is hamar elterjedt a vírus.

Olyannyira, hogy március 14-én éjfélkor Pedro Sánchez miniszterelnök szükségállapotot rendelt el. Ennek értelmében a bárok, éttermek, piacok bezártak, csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, benzinkutak lehettek nyitva. Másnap lementünk megnézni a tengerpartot, de szomorúan láttuk, hogy már az is lezárva, elkerítve.

Hazafelé jövet láttuk, ahogy civil ruhás rendőrök igazoltatták az embereket, arra intették őket, hogy menjenek haza, maradjanak otthon. Ezt követően már autóval jártak, és hangos bemondóba mondták, hogy mindenki maradjon otthon. 

Aznap megrökönyödve láttam Facebook-on, hogy Benidormba – ami úgy 110 km-re van tőlünk – angol turisták csoportosan vonultak az utcákon, kezükben alkohol, és ott buliztak az utcán, amíg a rendőrök meg nem érkeztek. Nemrég láttam, hogy közülük sokan vissza is mentek Angliába, sajnos úgy, hogy tudtuk nélkül vírusosok voltak, így felelőtlenségük miatt több embert is megfertőztek a reptéren, repülőn, majd hazaérve otthon is.

Március 15-én lemondták Spanyolország legnagyobb ünnepét az úgy nevezett Szent hetet, ami húsvét előtt virágvasárnaptól nagyszombatig tart. Ennek egyik fontos része egy gyönyörű felvonulás, virágokkal díszített húsvéti bibliai jeleneteket visznek az emberek a vállukon.(Az utolsó vacsorától a keresztre-feszítésig).

Bevezették a hivatalos kijárási tilalmat, 2 hétre. Hogy ez mit is jelent? Csak boltba, gyógyszertárba lehet kimenni, kutyát sétáltatni, de közel az otthonodhoz. Egy családból egy ember mehet. Komoly büntetés jár, ha egynél többen ülnek az autóban. Egy házaspár 600 euros büntetést kapott, de aki sokszor megszegi a kijárási törvényt, börtönbe is kerülhet.

A boltokban eddig mindent lehetett kapni. Ahogy bemegyünk, az előtérben áll egy biztonsági őr, ha nincs kesztyűd, lefertőtleníti a kezedet, és ad kesztyűt. Sokan nem lehetnek bent egyszerre a boltban, ezért a boltok előtt sorban várakoznak az emberek. A pénztárnál meg kell várni, hogy fizessen, elcsomagoljon az előtted vásárló, csak utána pakolhatsz a szalagra, és fizethetsz.

A spanyol egészségügy kiemelkedő, kimondottan jó, és híres is, mégis a NATO segítségét kérte a kormány, hisz olyan gyorsan terjed a vírus, hogy nem bírják ellátni a sok beteget a kórházak. Március 28-ára már tele volt az összes intenzív osztály. Sajnos a halottak elszállítása is nagy probléma, így ideiglenesen jégpályákra fektetik őket.

Ideiglenes kórházat is építettek, elég sok segélyszállítmány érkezett Kínából. Ennek ellenére a számok csak növekednek. Kiderült, hogy még a miniszterelnök felesége is megfertőződött. Ezen a héten mindennap rekord számban haltak meg az emberek. (Volt olyan nap, amikor 965-en). Szomorú, nagyon szomorú.

Hiába vagyunk itthon 3 hete, sajnos nem látunk még javulást, csökkenést a számokban. A megfertőzötteket tekintve, a mai adatok szerint Spanyolország az első helyen áll Európában, már megelőztük Olaszországot is, világviszonylatban pedig második. Európában az elhalálozás viszont még mindig Olaszországban a legmagasabb, de félő, hogy lassan utolérjük az olaszokat. Jelenleg már 9400 egészségügyi dolgozó fertőzött, többen meg is haltak, többek közt, egy fiatal 28 éves orvos, és egy 36 éves nővér is. Ezek a számok borzasztóan elkeserítőek, napról napra még nőnek, jelenleg 135.032 regisztrált fertőző beteg, ebből 6936 kritikus, eddig 13.055 ember életét vesztette, de 40.437 fő viszont meggyógyult. Így meg is hosszabbították a kijárási tilalmat, egyelőre április 26-ig, akkor újra tárgyalnak, majd döntést hoznak, hogy hogyan tovább.

Úgy gondolom, és látom, hogy az itt élő emberek betartják a szabályokat. Van egy nagyon szép szokásunk, este 8 órakor kiállunk a teraszra, és tapssal köszönjük meg az egészségügyi dolgozók, rendőrök munkáját.

Jó egészséget kívánunk otthon mindenkinek, vigyázzatok magatokra! Kérlek, ne menjetek ki, ha nem muszáj!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek