2021 október 23. szombat
- Hirdetés -
KezdőlapLevelesládaHelyzetjelentés Indonézia fővárosából, Jakartából

Helyzetjelentés Indonézia fővárosából, Jakartából

Bayu Dilts indonéz lakos tapasztalatai Jakartából, az indonéz fővárosból. Bayu a Dilts Foundation nonprofit szervezet vezetője. Ők szegény sorból származó, hátrányos helyzetű, kisiskolás korú gyermekekkel foglalkoznak. Angolul tanítják a kicsiket, támogatják őket a tanulásban, szabadidős foglalkozásokat szerveznek, segélycsomagokat osztanak, segítenek a gyermekeknek szocializálódni, hogy később nagyobb eséllyel léphessenek ki a szegénységből.

Forrás: Dilts Foundation
Forrás: Dilts Foundation
Forrás: Dilts Foundation
Forrás: Dilts Foundation

Március 16 óta távolságtartást gyakorlok, és otthonról dolgozom. A második hét után (március 16.) is csak emelkedik a fertőzött emberek száma, és egyre többen halnak meg a vírus miatt.

- Hirdetés -

Az állam az elején eléggé alábecsülte a vírust, és nem is voltak felkészülve a szituációra. Kevés olyan kórház van az országban, ahol a betegeket megfelelően el tudják látni. Az összes kórházban hiány van védőfelszerelésekből és egészségügyi alkalmazottakból is.

Nővérkék

Mára a kormány több intézkedést is tett a Covid-19 megfékezése érdekében. Bezártak az iskolák, turista látványosságok és minden vallási szertartáshoz igénybe vet épület is (mecsetek, keresztény templomok és egyéb vallások templomai is). Külföldiek számára az országba való beutazási korlátozás lépett érvénybe, ideiglenesen megtiltották, hogy bármilyen külföldi belépjen, vagy átutazzon az országon.

Egyre nagyobb vita van arról, hogy teljesen le kell-e zárni az országot, vagy nem. Sokan ellene érvelnek, mert szerinük a kijárási tilalom nagyon ártalmas lenne a szegény emberekre. Ennek ellenére több régióban már életbe lépett a kijárási tilalom.

Eddig nem érkezett semmilyen anyagi, vagy tárgyi támogatás az emberek felé a kormány részéről, de most jelentették be, hogy a következő három hónapra mindenkinek ingyen lesz a víz és az áram. A szegények részére anyagi támogatást is terveznek, de ez még nem került bevezetésre.

Az iskolák március 16 óta zárva vannak, a diákok online tanulnak, de nem túl egyszerű a helyzet, mert nagyon sok szegény háztartásban egyáltalán nincs internet. Éppen ez miatt a gyerekek unatkoznak
otthon, és sokan kijárnak az utcákra játszani, ami szintén csökkenti a biztonságot számukra.

Számomra nem egyszerű otthonról dolgozni, mert a munkám miatt főleg terepen szoktam lenni. Nem sok mindent tudok itthonról elvégezni, mert a fő feladatom emberekkel találkozni, akik főként a szegényebb rétegbe tartoznak, így internetük sincs, ezért az online meetingek nem lehetségesek velük.

A plázák is bezártak, a nagyobb szupermarketek pedig korlátozott nyitvatartással 11-20-ig vannak nyitva. A kisebb boltok, legyen az élelmiszer, vagy bármi más, jellemzően normal nyitvatartásban vannak, esetleg lerövidítik a nyitvatartási időt, de nem engedhetik meg maguknak, hogy zárva tartsanak. A nagyobb gyorsétterem láncok például McDonald’s, KFC, Pizza Hut is nyitva vannak, de a legtöbben a házhoz rendelést preferálják, nagyon kevesen ülnek be elfogyasztani az ételüket. Az éttermeknek is promóciókat kell futtatniuk, hogy vonzóbbak legyenek a vendégek számára.

 

 

Forgalom Jakartában egy átlagos napon Forrás: TheArticle

 

 

 

Jakarta a járvány idején Forrás: The Jakarta Post

A nagyobb kórházak többségében nics elég védőfelszerelés (maszkok, védőruhák, kesztyűk). Sok ember megvett nagyobb mennyiségű maszkot, kézfertőtlenítőt, C vitamint, és most magasabb áron árulják őket, ezért ezek a termékek mégjobban hiánycikké váltak.

A kormány segítése érdekében sok híresség, influenszer, non profit szervezet elkezdett közösségi finanszírozású alapokat létrehozni, hogy a létfenntartáshoz szükséges cikkeket, élelmiszercsomagokat tudjanak az alacsony bevétellel rendelkező családokhoz juttatni.

Annak ellenére, hogy a kormányzati szervek arra ösztönzik az embereket, hogy maradjanak otthon, ezt egyre nehezebb lesz betartani, mert hamarosan kezdődik a Ramadán. Muszlim ország révén sokan hazautaznak ilyenkor a szülővárosukba, hogy a családjukkal lehessenek. Ez mellett a fővárosban elestek a bevételt biztosító munkahelyüktől is. Ez valószínű, hogy mégjobban arra készteti a kormányt, hogy nagyobb erőfeszítéssel dolgozzanak a vírus terjedésének lassításán.

(Fordította: Bolvári Bence)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek