2023 szeptember 23. szombat
KezdőlapLevelesládaKoronavírus-jelentés Svédországból Török Annától

Koronavírus-jelentés Svédországból Török Annától

Bár a koronavírus idején minden ország a saját bajával van elfoglalva, aki áttekinti az európai helyzetet, az láthatja, hogy Svédország talán nem csak Európában, hanem az egész világon kakukktojásnak számít. Az itteni korlátozások közel sem olyan szigorúak, mint a legtöbb országban. Magyarként Stockholmban élve jól össze tudom hasonlítani a két ország megközelítését a vírus elleni küzdelemben, és a kontraszt bizony nagyon éles.

A Facebook-falamon naponta látom az ismerőseim „maradj otthon” bejegyzéseit, amik néha a viccesebb oldalról megközelítve, máskor a megszégyenítés stratégiáját alkalmazva próbálják meggyőzni az embereket arról, hogy ezekben az időkben hatalmas felelőtlenség elhagyni az otthonunkat. Eközben itt, Stockholmban teljesen más a helyzet. Senki nem sulykolja belénk, hogy maradjunk otthon, és nem kapok szúrós pillantásokat, amikor a metrón kesztyű és maszk nélkül utazom munkába – talán mert mások is épp így tesznek. Mintha itt nem is lenne jelen a vírus, pedig a mai napig (2020. március 31.) 4435 fertőzöttet regisztráltak, és a koronavírus okozta halálesetek száma jelenleg 180. Tehát nem lehet azt mondani, hogy ebben az országban kevésbé lennénk érintettek, mint máshol. Az itteni mentalitás azonban mégis más.

Néhány ember utazik a metrón a kora délutáni órákban

A cél természetesen itt is a vírus terjedésének lelassítása, hogy a korházak ne terhelődjenek túl, ugyanakkor úgy vélik, hogy nem lehet mindenkit hetekre vagy hónapokra az otthonaikba zárni. Ha nem is sokat, de azért néhány szigorítást itt is bevezettek. A korábban a rendezvényekre vonatkozó 500 fős határt múlt pénteken 50 főre módosították. Az éttermekben és szórakozóhelyeken betiltották a kiszolgálást a pultnál. A középiskolákat és felsőoktatási intézményeket bezárták, ezeknél távoktatásban tanítanak, de az általános iskolák nyitva tartanak. Az iskolák nyitva tartása mellett szóló fő ok, hogy nem várható el a szülőktől, főleg akiknek muszáj bejárniuk dolgozni, hogy megoldják a gyerekfelügyeletet. Ezeken a korlátozásokon kívül minden más inkább csak javaslat. Az éttermek, edzőtermek és minden üzlet ugyanúgy, esetleg rövidebb nyitvatartási idővel, de nyitva tart. Ahogy én látom, a kormány nem akarja megszabni az embereknek, hogy mit szabad és mit nem. Értelmes, saját döntéshozatalra képes emberekként kezelnek minket, akik a tények ismeretében magunk is el tudjuk dönteni, hogy mit tegyünk és mit ne.

A cseresznyefa-virágzás idején bármikor máskor több száz ember hemzsegne a belvárosi Kungsträdgården parkban

Március 22-én Stefan Löfven, a svéd miniszterelnök beszédet címzett a néphez. Ez egy személyes hangvételű üzenet volt, amelyben biztosította a lakosságot arról, hogy mindent megtesznek ezekben a nehéz időkben, figyelmeztetett bennünket arra, hogy további intézkedések várhatóak, néha gyors változtatásokkal, és arról beszélt, hogy minden egyes embernek felelősségteljesen kell viselkednie. A svéd emberek láthatóan megbíznak a kormányban, a kormány pedig a járványügyi szakértők tanácsait követve hozza meg a járvánnyal kapcsolatos döntéseket.

Napközis gyerekek játszanak az iskolaudvaron az egyik stockholmi  iskolában

Annak ellenére, hogy nincs túl sok korlátozás, jelentősen kevesebb ember jár-kel a városban, és akik tudnak, otthonról dolgoznak. A stockholmi tömegközlekedés forgalma lecsökkent, amely következményeként március 23-a óta bizonyos járatokat ritkítottak. Ebből volt is probléma, mert a reggeli órákban egyes buszok telt járattal mentek. A buszokon normál körülmények között az első ajtón kell felszállni, és a sofőr mellett található készüléken érvényesíteni a jegyünket, most azonban a sofőrök védelmében lezárták az első ajtókat és a sofőrök mögötti részt, így a jegyünket sem tudjuk érvényesíteni. Jegyellenőrrel sem találkoztam már pár hete. A buszok tájékoztató kijelzőin felhívó szövegek olvashatók. Ezek többféle nyelven a rendszeres kézmosásra emlékeztetik az utasokat, illetve arra, hogy betegen ne utazzunk. A metró peronján, a táblákon arra kérnek minket, hogy legyünk tekintettel másokra és egymástól minél távolabbra üljünk.

A korlátozásokon felül az általános szabály az, hogy kövessük a svéd Népegészségügyi Hivatal ajánlásait. Ezek közül kettő emelkedik ki a legfontosabbként. Az egyik a gyakori és alapos kézmosás, a másik pedig az, hogy maradjunk otthon, ha betegek vagyunk. Ez a javaslat egészen pontosan úgy szól, hogy maradjunk otthon, ha betegek vagyunk, bármilyen enyhék is a tüneteink, és miután elmúltak a tünetek, várjunk 48 órát, mielőtt visszamennénk dolgozni vagy iskolába. Tehát nem két hetet, mindössze 48 órát. További javaslatok között szerepel az, hogy köhögéskor vagy tüsszentéskor takarjuk el az arcunkat a karunkkal; ne érjünk a szemünkhöz, orrunkhoz és szánkhoz; használjunk kézfertőtlenítőt, ha nem tudunk szappannal kezet mosni; és vigyázzunk egymásra, de főleg az idősekre.

Felhívás a digitális kijelzőn: maradjon otthon, ha beteg. Kiemelve a koronavírus négy leggyakoribb tünete

Ha valaki megbetegszik, akkor az a szabály, hogy maradjon otthon, és csak akkor hívja a rendelőt (vagy akár mentőt), ha nagyon súlyosak a tünetei. Pár hete még bárkinek volt lehetősége tesztet kérni. Február végén a síszünetben sok család utazott többek között Olaszországba vagy Ausztriába síelni és voltak, akik visszatérve teszteltették magukat, hogy megtudják, nem fertőzöttek-e. Ma már nincs lehetőség erre. Jelenleg csak a súlyos betegeket tesztelik.

Felszállásra váró utasok az egyik stockholmi hajómegállónál

A fiatalokra tehát nem nagyon vonatkoznak túl szigorú szabályok vagy ajánlások, de az időseknek (70 éven felüliek) javasolt otthon maradniuk, nem találkozni az unokákkal, családtagokkal. A legtöbb bolt kijelölt 1-1 órát, amikor csak az idősek vásárolhatnak, illetve különböző módokon próbálják őket segíteni. Az élelmiszerboltok futárszolgálatának vannak olyan időpontjai, amit csak az idősek vehetnek igénybe. Több bolt indított házhoz szállítást a környékbeli időseknek, illetve itt is sok a segítőkész ember, mint ahogy otthon is. Szinte minden lépcsőházban látni felhívást jótevő emberektől, akik segítenék az időseket a bevásárlásban, hogy ők otthon maradhassanak.

Stockholm legnépszerűbb bevásárlóutcáján most csak néhány embert látni

Természetesen rengeteg szolgáltatás és intézmény van, amelynek a működésébe nem látok bele, és ahány ember van, annyiféleképpen éli meg ezeket az időket. Itt is megtalálható a létező összes reakció a járványra. Vannak itt is, akik a vírussal mit sem törődve ugyanúgy élik az életüket, de vannak, akik ki sem moccannak a lakásukból, és bizony a boltok vécépapíros polcai itt is kiürültek az első pánikhullám idején. Azóta visszaállt a rend, és amennyire én tapasztalom, kézfertőtlenítőn kívül a legtöbb termékből már nincs hiány.

Ahogy mindenütt, itt is naponta változnak az események, úgyhogy könnyen lehet, hogy egy hét múlva már teljesen más szabályok lesznek érvényben, de Svédország egyelőre a maga útját járja a járvánnyal szembeni harcban.

Az összes fotó 2020. március 31-én készült.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek