2023 szeptember 27. szerda
KezdőlapLevelesládaHelyzetjelentés Svájcból

Helyzetjelentés Svájcból

Egy kalocsai ismerősöm juttatott el hozzám egy koronavírus helyzetjelentést, aki 2011 óta él Svájcban. Írását alábbiakban olvashatják.

A COVID-19 2020.02.24.-én jelent meg Svájcban. Elkerülhetetlen volt, hiszen a déli kantonok (megyék) közül Tessin-kanton is Észak-Olaszországgal határos. Amikor pár nappal előtte az olasz részen megjelent a vírus, kicsit jött a „pánik” Svájc részéről. Azonnali határkorlátozásokat vezettek be, de ez egyáltalán nem volt könnyű feladat, hiszen naponta!!!! 60-70 ezer ember ingázik, többnyire az olaszok járnak át dolgozni. Tudta mindenki, hogy nemhogy napok, hanem órák kérdése és megjelenik nálunk is a vírus. Tessinben és Svájcban is az első beteg egy idős férfi volt. Lassan megjelent a nagyobb városokban is, Zürich, Basel, Genf. Mivel síszezon volt, a svájciak mentek Olaszországba, Ausztriába, az olaszok meg jöttek Svájcba síelni, szóval nagy volt a jövés-menés. A hotelek tele olasz, svájci, német, holland, osztrák, belga turistákkal, így a vírusnak könnyű dolga volt szétszóródni nem csak Svájcban.

Tessinben először megszorító intézkedéseket vezettek be, csak boltok, posta, gyógyszertár voltak nyitva. 03.15-óta viszont kijárási tilalom van érvényben. A Graubünden-kanton ahol mi élünk, szintén határos Olaszországgal és kicsiny falunk mindössze 100 km-re fekszik a legközelebbi olasz határ részhez. A falu alap lakossága kb. 2200 fő, magas infrastruktúrával rendelkezik, síszezonban lehet kb. 26000 fő is. Vannak nyaralók, disco, szállodák ( 6 csillagos luxushotel is) privát apartmanok, bankok bevásárló áruház (Coop) stb.

Nálunk is ment minden a maga útján 2020.03.13.-ig.  Akkor már hallottuk, hogy 1-2 hete Tessinben milyen intézkedések vannak. Országos szinten már nem lehetett 100 főnél több embernek egy helyen tartózkodni, aztán már csak 50 embernek, így a világméretű genfi autó kiállítást is törölték, a nagyobb sporteseményeket pld. jégkorong, labdarúgó mérkőzéseket már nézők nélkül játszották le. Az emberek jöttek fel a hegyre, mint akik menekülnek valahonnan vagy mintha a karácsonyra készülnénk. Annyi ember lett hirtelen, hogy azt hittem csomagolunk és megyünk innen haza.

Itt is kihalt utcák, sehol egy ember, sehol egy autó, döbbenetes csend van

Tudtuk, hogy nem helyiek, mert itt a rendszámokból meg lehet állapítani, hogy melyik kantonból jöttél. Itt aztán minden volt csak helyi autó nem.

Ha jól emlékszem aznap 17h körül jelentették be, hogy a kantonunkban (GR) azonnali hatállyal zárják a sílifteket, bezárják az óvodákat, iskolákat. Aztán másnap, szombaton este (03.14.) az emberek ezt eléggé figyelmen kívül hagyva vacsorázni jártak, szórakozóhelyek tömve…mint akik érzik, vagy tudják, hogy holnaptól már nem biztos, hogy így lesz…  ez meg is történt.

Vasárnap délután elkezdett „kiürülni” a falu, kicsit fellélegeztünk és még aznap este a kanton rádióban megszakították az adást, hogy hétfőtől, azaz 03.16. 12h-tól minden bezár: ruha, ajándék, síkölcsönző, étterem, bár, kávézó.

A soknyelvű országban minden anyanyelvű lakost figyelmeztetnek

A munkavállalók nagy része külföldi és szezonális munkás. Ez a szezonmunka általában húsvétig, vagy április végéig szól. Mindenkinek felmondtak. Volt olyan vendéglátó egység, aki az  embereket korrektül kifizette szezon végéig vagy  rendkívüli munkanélküli segélyre küldte, amiből 80 százalékot az állam fizet, 20 százalékot vállal át a munkáltató. Ezt a segélyt csak akkor vehetik igénybe, ha az elmúlt 24 hónapban 12 hónap igazolt munkája volt bármelyik országban nem csak Svájcban. Az itt ragadtak olaszok, portugálok, akik nem tudnak hazamenni, fizetniük kell a lakást, a társadalombiztosítást, ami forintban átszámolva többszázezres tétel havonta. Ueli Maurer pénzügyminiszter bejelentette, hogy a svájci társaságok legfeljebb 500.000 CHF összegű sürgősségi kölcsönt kérhetnek nulla százalékos kamatláb mellett, de nem zárható ki, hogy növelik a kölcsön felső határát.

Ami most nyitva lehet az az élelmiszerbolt, a posta, a gyógyszertár és a kioszk (újságos), ill. benzinkúti shop. Felállítottak 2 sátrat a sürgősségi ellátó előtt, ha szeretne valaki önként koronatesztet végeztetni vagy az utazásához kell teszt vagy egészségügyi igazolás azt itt helyben megteheti, aminek 180 Chf az ára.

Időközben a Coop (csak a neve egyforma a magyaréval) üzletekben fertőtleníteni kell a kezedet a bejáratnál kihelyezett flakonból és sorszámot kapsz a belépéshez, ide maximum 50 főt engednek be. A másik üzletláncnál, ami kisebb, szintén van fertőtlenítő és ott csak 21 fő mehet be egyszerre. Sok helyen már le vannak takarva azok a cikkek (ruha, játék), ami nem a napi szükségletekhez, ezzel is ösztönözve a gyors, tudatos és lehetőleg biztonságos bevásárlást.

Kijárási tilalom itt még nincs, így a napi kb. 1 óra sétát tehetünk, de alig van ember az utcákon, néha rémisztően üres. Iskola, óvoda nem tudjuk mikortól lesz, postai úton, ill. online értesítve vagyunk minden változásról. A gyerekek kaptak 2 hét szünetet ameddig elfogadják ezt az egész helyzetet, feldolgozzák, átbeszélik a szülőkkel, a tanárok pedig felkészülnek az online tanításra. 03.30-tól indult ez a fajta oktatás, de az ovisokról sem feledkeznek meg. Feladatlapot kapnak hetente a kicsik is, hogy a szülők kicsit fellélegezzenek, ameddig a gyerek töltögeti, rajzolgatja. A jelenlegi állapot szerint 17781 laboratórium által megerősített eset van, eddig 488, a COVID-19 betegséggel kapcsolatos haláleset történt és már 2967 esetet gyógyultnak nyilvánítottak. Egész Svájcban kb. 300 páciens van lélegeztetőgépen, az intenzív osztályok még nincsenek leterhelve. Az elkövetkezendő napokban fognak megérkezni a laborokba az antitest tesztek. A cél az lenne, hogy megtudják mennyire immunis a lakosság a vírusra. Vannak olyan emberek, akiknek nagyon enyhék a tüneteik és vannak olyanok, akik mindebből semmit sem vesznek észre, mivel a szervezete antitesteket képez a vírus ellen. Néhány magán laboratórium már pénteken megkezdte az antitest tesztek alkalmazását. Az egészségügyi miniszter szerint 6-8000 tesztet végeznek. Még egy érdekesség, amivel vírus terjedését is szeretnék megakadályozni Svájcban, folyamatosan elemzik a mobiltelefon helyadatait, ezzel is figyelve, hogy a lakosság betartja a korlátozó intézkedéseket.

A sürgősségi ellátó előtt vírus kitörése után rögtön felállították a vizsgáló sátrakat

Várunk egyelőre mást mi sem tudunk tenni és bízunk benne, hogy mihamarabb véget ér mindenkinek ez a rémálom.

Mindenki vigyázzon magára és vigyázzatok egymásra!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek