2024 április 14. vasárnap
KezdőlapKözéletKalocsai diák lett a legjobb az országos történelemversenyen: Kenyeres Szilárd

Kalocsai diák lett a legjobb az országos történelemversenyen: Kenyeres Szilárd

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt majdnem minden tantárgyból megrendezi az Oktatási Hivatal, abban eljutni a döntőig, elismerésre méltó teljesítmény, de országos legjobbnak lenni: ez most egy kalocsai diáknak sikerült. A Kalocsai Szent István Gimnázium tanulója, a 11. B osztályos Kenyeres Szilárd első helyezett lett történelemből.

Az OKTV három fordulóból áll, melynek első állomása a tanuló iskolájában kerül megrendezésre.

A feladatlapban a 11. évfolyamosok számára az 1790-ig terjedő időszakról szóló kérdések szerepeltek, amihez a diákoknak 180 perc állt rendelkezésre.  A versenyzők a jelentkezés idején kiválasztottak egyet a három megadott téma közül: Lengyel – magyar politikai és kulturális kapcsolatok a 14 – 16. században, Nőnevelés és nőoktatás a 19. században, Könnyűzenei élet és kultúra lakóhelyemen az 1960-1980-as években.

 Szilárd (felkészítő tanárával, Kenyeres Zsolttal, aki az édesapja) a Nőnevelés és nőoktatás a 19. században című témát választotta, hiszen tudvalevő, hogy akkoriban Kalocsán már születtek ehhez a témához kapcsolódó források, amelyek többek között a Főegyházmegyei Levéltárban érhetők el.

A felkészülés során néhány műből vett részletet kellett a versenyzőknek elolvasni, és ezzel kapcsolatban kaptak feladatot, ki-ki a saját témáját illetően.  Az elérhető max. pontszám 100 pont volt, ebből Szilárd 94 pontot kapott.

December 10-én következett a második forduló Szegeden. Négy, egyenként 15 pontos esszéfeladattal kellett megbirkózniuk a versenyzőknek, melyek megoldására összesen 4 óra állt rendelkezésre. A történelmi korszak ezúttal a 476-tól 1867-ig terjedő időszakot érintette. 58,5 pontot ért el a maximális 60-ból, ezzel övé volt a legjobb eredmény az országos mezőnyben. Ez a siker lehetővé tette, hogy a pályamunka megírását megkezdhesse, amit február 13-ig kellett elkészíteni.

A téli szünetben elkezdte a levéltári kutatást, illetve a szakirodalom gyűjtését a városi könyvtárban, valamint az interneten.  A legnagyobb kihívást ebben az 1800-as évek második felében kézzel írott okiratok és levelek olvasása jelentette, a régies kézírás, „szépírás” értő olvasása, időnként a szavak jelentéstartalma. Elsősorban a levéltárban fellelhető, a Miasszonyunkról nevezett Kalocsai Szegény Iskolanővérek Társulata (mai nevükön: Miasszonyunkról nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulata) által működtetett iskolák aktáit tanulmányozta. Néhány hét alatt megszületett a 30 oldalas pályamunka.

A verseny döntőjének utolsó része, a szóbeli forduló a koronavírus-helyzet miatt elmaradt, ezért az Oktatási Hivatal döntésének megfelelően a végeredményt az esszék, valamint a pályamunka összeredménye alapján határozták meg.  Szilárd a maximális 140 pontból 138,5 pontot ért el (esszé 58,5 pont, pályamunka maximális 80 pont), ezzel megnyerte az OKTV-t történelemből. Szívből gratulálunk Szilárdnak és felkészítő tanárának, Kenyeres Zsoltnak a kiváló eredményhez és további szép sikereket kívánunk!

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Szeretetel gratulálunk Szilárdnak és Kenyeres tanár úrnak, ez jó mulatság, férfimunka volt!. 🙂

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek