2023 szeptember 26. kedd
KezdőlapKözéletJövőbe látott? Vagy csak ismerte az embereket?

Jövőbe látott? Vagy csak ismerte az embereket?

Már párszor eltöprengtem a kérdésen egyik kedves íróm kapcsán, akinek most egy többször is elolvasott, izgalmas és meghökkentő regénye valamiért eszembe jutott. Valamiért…

Ez a regény Robert Merle: Védett férfiak című kötete. A történet az USA-ban játszódik, ahonnan elindul, majd végig söpör a világon egy félelmetes agyhártyagyulladás járvány, amelyet csak a férfiak, még pontosabban: a szexuálisan aktív korú férfiak kapnak meg. A betegség halálos.

Az író végigmegy az ilyenkor szokásos stációkon. A hatalom hárít, amíg lehet, kínos beismerni, hogy nem tudnak mit tenni. Az emberek megrémülnek, kapkodnak, majd, amikor kiderül, hogy csak a társadalom egyik felét érinti a betegség, egymás ellen fordulnak. A nők megszerzik a politikai és gazdasági hatalmat, és ettől kezdve a szexuálisan aktív férfiak ellenséggé válnak. Azok részint bujdosnak, részint meghalnak, részint sterilizáltatják magukat a túlélés érdekében. A szerelem tilos, közelebbről: a heteroszexuális kapcsolat tilos… Olyannyira, hogy egy sebtében kidolgozott törvény alapján a koncepciós perek hangulatára hajazó tárgyalás keretében vagy börtönre, vagy sterilizáltatásra ítélik a nőkkel szerelmi viszonyt folytató férfiakat – és csak őket. A szaporodás kérdését a jövőben klónozással kívánják megoldani.

Mindeközben egy fegyveres nők által őrzött, szigorúan zárt telepen egy csoport védett férfi – tudósok – kutatják a vírus ellenszerét. A kis közösség versenyt fut a kórral, és a kutatást pénzzel ellátó, agresszív, hatalomvágyó és akarnok nővel, akiről kiderül, az ellenszer csak azért kell neki, hogy azzal zsarolja az Egyesült Államok elnökét…

 Merle mesterien ábrázolja egy hatalom gátlástalanságát, az emberek végtelen befolyásolhatóságát, amellyel egyszeriben elfogadják a képtelen társadalmi berendezkedést, a férfiak démonizálását, a leszbikus szerelem egyedülvalóságát. Ugyanakkor lépésről-lépésre mutatja meg egy, a háttérben szövődő szövetség, a „Mi” történetét, a ravaszságot, bátorságot, kitartást, felelősségvállalást – és a végén természetesen talpára áll a fenekestől felfordult világ.

Távol álljon tőlem, hogy direkt párhuzamot vonjak a jelenlegi helyzet, a koronavírus ellen vívott harc és a regény között. Nem. Számomra az emberi viselkedés ábrázolása a döbbenetes, a végletekig menő  megalkuvás szembeállítása a józan ésszel, bátorsággal, találékonysággal. Rendkívül izgalmas történet, mint Merle minden regénye.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek