2024 június 12. szerda
KezdőlapLevelesládaAngliai beszámoló a kalocsai Csorba Lászlótól

Angliai beszámoló a kalocsai Csorba Lászlótól

Pár héttel ezelőtt még senki nem gondolta, hogy minket is elérhet ez a betegség itt a szigeten. Ez egyébként egy alapvető közfelfogás itt kint, hogy Anglia mindentől távol és védve van és még mindig gyarmatbirodalom.

Mint mindenhol a helyzet sajnos Angliában is egyre súlyosbodik. Jelenleg a regisztrált betegek száma közelít a 15.000-hez, 750 körüli halálozási számmal.Az elmúlt 24 órában 187-en haltak meg. Mi dél- kelet Angliában, Hertfordshire megyében lakunk, itt a legmagasabb a megbetegedések száma.  Először mindenki azt gondolta, hogy itt nem fog úgy terjedni a betegség mint a többi országban, így a kormány az intézkedéseket is lassabban vezette be mint pl. Olaszországban.

Azonban ahogy a hírek terjedtek mindenki pánikvásárlásba kezdett, a szupermarketek kifogytak a kézfertőtlenítőből, kézmosóból, WC papírból, tésztából stb.. A boltok elkezdték korlátozni a vásárlásokat, kettőnél több kézmosó szappant, paracetamol tablettát stb. nem lehetett vásárolni.  A nagyobb üzleteket teljesen kifosztották, kora reggel az emberek több méteres sora várt a nyitásra. A kormány minden nap felhívta az emberek figyelmét hagyják abba a felesleges pánikfelvásárlást, mert az idősek, egészségügyben dolgozok a nap végén szinte semmit sem tudtak vásárolni, mert a polcok teljesen üresek voltak.

Sok dolog még mindig hiánycikk, de a vásárlási pánik valamelyest alábbhagyott a kormány által elrendelt kijárási tilalommal. Továbbá a nagyobb élelmiszerüzletek speciális nyitvatartási időt határoztak meg az idősek es az egészségügyi dolgozók számára.

Az iskolák bezárását később rendelték el, mint pld Magyarországon. Ez nagyon sok szülőt aggasztott, es sokan nem értettek vele egyet. A miniszter azonban azt hangoztatta, hogy amikor úgy látják, hogy a helyzet megkívánja, meg fogják ezt a lépést tenni. Azt gondolták a gyerekek kevésbé veszélyeztettek és őket kevésbé érinti a betegség, így nem tartották fontosnak ezt a lépést megtenni az elején. Aztán március 20-tol elrendelték a bezárást, de nagyon sok szülő, igy köztük mi is már napokkal korábban visszatartottuk a gyerekeket az iskolából. A májusi érettségi vizsgákat törölték, előre láthatólag az iskolák az idei tanévben már nem is nyitnak ki. Jelenleg online tanítás folyik, bár szerencsére ez nem volt ismeretlen az itteni gyerekek számára, hiszen ők folyamatosan használnak online tanulási rendszereket.

A március 16-i héten kezdődtek a komoly aggodalmak, amikor is a betegséggel érintettek száma rohamosan növekedni kezdett. A munkahelyek próbáltak kitartani, amíg lehetett, azonban a kormány e hét végen nyomatékosan felhívta a lakosság figyelmét, hogy aki csak teheti, maradjon otthon és dolgozzon otthonról. Sok iroda, munkahely bezárt, és sokan meg is tették ezt, azonban az emberek egy része ezt nem vette komolyan, és mivel itt az időjárás csodaszép, tavaszi, ragyogó napsütéssel, így a hétvégén mindenki elindult kirándulni az erdőkbe, tengerpartra.

A hétvégi kizúduló hatalmas embertömeg láttán a kormány meghozta a döntését a kijárási tilalomról. Minden nap délután volt élő kormánytájékoztató a miniszterelnök Boris Johnson vezetésével. Tudni kell róla, hogy nagyon liberális felfogású és eléggé bohém. Nem szeret semmilyen szigorítást bejelenteni, de ahogy a napi jelentések egyre komolyabbak lettek és gondolom a várható adatokat megismervén, és látva, hogy igazából a bevezetett korlátozásoknak nagyon látszata nem volt, elrendelte a teljes ország területére a karantént, és kijárási tilalmat. Csak a kulcsfontosságú munkahelyek dolgozói járhatnak dolgozni, mint pl. idősek otthonában dolgozók, egészségügyben, élelmiszer ellátásban, közlekedésben dolgozók. Így én továbbra is mentem dolgozni a Heathrow reptérre. Ezen kívül szinte az összes munkahely leállt. Nincs piac, fodrász, étterem, töröltek minden csoportos eseményt, esküvőket. Napi egyszer ki lehet menni, futni, mozogni, de csakis egyedül vagy családtaggal. Mivel a rendőrök sokkal türelmesebbek és humánusabbak először egyelőre csak a nagyobb helyeken kérdezgetik az embereket mit csinálnak, miért utaznak, azonban felhatalmazást kaptak bírság kiszabására is.

Mivel mi is olyan munkahelyen dolgozunk ahol létszámcsökkentést illetve annak bezárását rendelték el (repülőtér, szálloda) tegnap a munkahelyem felajánlotta, hogy otthon maradhatok, így előre láthatólag 2 hónapig itthon leszünk. A kormány támogatja azokat a dolgozókat, akik nem tudnak dolgozni fenti okból kifolyólag, így munkájukat relatíve nem veszítik el és a kormány a fizetésük 80% -át kifizeti. Mindketten így vagyunk mostantól itthon, házi karanténban, 80%- os fizetéssel.

Egy Londonban élő holland fiatal nő megosztotta az ötletét a közösségi médiában, hogy az eredetileg holland közösségi megmozdulást csináljuk meg Angliában is. Clap for carers – taps az egészségügyben, egyéb gondozásban dolgozókért. Kifejezni hálánkat és megbecsülésünket az egészségügyi dolgozók erőfeszítéséért.

 A felhívás hatalmas visszhangot kapott és március 26-án este 8 órakor mindenki kiment a háza elé és tapsolt, kiabált, tűzijátékokat lőttek fel. Az angol egészségügyi rendszert NHS- nek hívják.

Az önkéntesség szintén nagyon népszerű Angliában. 1 nap alatt félmillió ember jelentkezett önkéntes munkára az egészségügyben.  A kormány szintén próbál minél több már nyugdíjazott orvost, nővért, rendőrt visszahívni dolgozni, hiszen a megbetegedések száma növekszik és kórházak túlterheltek. Londonban 4000 férőhelyes ideiglenes kórházat állítanak fel a betegek ellátására. Egy észak londoni kórház intenzív osztálya már megtelt a korona vírusos betegekkel.

A valós számokat nem lehet tudni, hiszen nagyon sok ember otthon küszködik a betegséggel, akik nincsenek tesztelve.  A segélyhívó vonalak túlterheltek, amíg valaki nincs kritikus állapotban addig kérik őket maradjanak otthon. A kormány ígéretet tett, hogy hamarosan forgalomba kerülnek azok a tesztek, amelyek kimutatják, hogy ha valaki már túlesett a betegségen. Előre láthatólag így akarják majd elindítani újra a munkába járást, valamint a gazdaságot, hiszen akik már túlestek a betegségen remélhetőleg nem fertőznek.

A hírek nagyon aggasztók, aki teheti, most már valóban nem mozdul ki otthonról. Mindenki feszülten figyeli a napi híreket, hiszen nem tudjuk mi lesz holnap és meddig tart ez a rémálom. Mindenkinek kitartást kívánunk, és otthon is vigyázzatok magatokra és családtagjaitokra!

Az angol rendőrség így figyelmezteti a lakosságot az otthonmaradásra

1 hozzászólás

  1. Nagyon érdekes, köszönöm. Úgy tűnik, hogy a híres brit nyugalom és szabálkytisztelet is meg-meginog néha. Aztán szépen visszaáll.

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek