2024 május 21. kedd
KezdőlapKözéletMinden, amit tudni akarsz a "kalocsai" COVID-19 gyorstesztről

Minden, amit tudni akarsz a “kalocsai” COVID-19 gyorstesztről

Mindenhol azt halljuk, hogy mennyire fontos a tesztelés a koronavírus terjedésének lassításában. És azt is tudjuk, hogy nincs elég teszt az országban. Az én feleségem veszélyeztetett terhes és együtt élünk 74 éves édesanyámmal, így nem akartam belenyugodni abba, hogy csak a tünetek megjelenésekor tudjuk meg, ha baj van. Az általam gyártott ózongenerátorok egy fontos alkatrészét egy olyan cégtől szerzem be, akik megkezdték a koronavírus tesztek forgalmazását, így rajtuk keresztül hozzám is eljut. Elhatároztam, hogy megpróbálom megoldani a kalocsai lakosok ellátását, amíg szükség van rá.

Jelenleg az első 100db teszt van úton külföldről Kalocsára. Tudom, ez nem sok és ráadásul ezekből először az egészségügyi dolgozóknak szeretnék adni. A többit viszont bárki viheti önköltségi áron. Nem kell aggódni akkor sem, ha elfogy, ugyanis ha beválik, a következő héttől már nagyobb mennyiség is rendelkezésre fog állni.

Na de milyen teszt ez? Nem valami kamu?

A koronavírus kimutatására jelenleg kétféle módszer létezik. a laboratóriumi és az ún. gyorstesztek.

Előbbi esetben vérvétel után egy úgynevezett RT-PCR tesztet végeznek, ami 100%-os bizonyossággal igazolja a vírusfertőzöttséget. (A kormány ebből “portyázott” össze Kínában 30.000 db-ot.)

Az RT-PCR teszt egy polimeráz-láncreakciót (PCR) használ a vírus kimutatására. Ez a mikrobiológia területe. Most nem merülnék el jobban benne.

A másik módszer a gyorsteszt (a kormány “fürkészei” ebből fürkésztek össze 100 000 db-ot és ilyen lesz elérhető remélhetőleg rövidesen Kalocsán). Ez 20 perc alatt 95%-os biztonsággal kimutatja a vírusfertőzöttséget.

Hogy hogyan?

A SARS-CoV-2 (Koronavírus 2019) fertőzés esetén tudjuk, hogy a szervezet immunrendszere megpróbálja felvenni a harcot a betegséggel. Ehhez a fegyver a nyirokszövet által termelt fehérjeféleség (más néven ellenanyag, antitest vagy immunoglobulin.) Ezek az antitestek 5 csoportba sorolhatók. A SARS-COV-2 fertőzés esetén ezekből kettő, az IgM és az IgG aktiválódik. Amennyiben tehát a vérünkben ez a két antitest kimutatható, az egyértelmű jelzése, hogy vagy már átestünk egy fertőzésen vagy a fertőzés épp most zajlik bennünk.

A gyorstesztek tehát ennek a két antitestnek a jelenlétét mutatják ki.

A laboratóriumi tesztek 100%-os bizonyosságot nyújtanak, míg a gyorstesztek „csak” átlagosan 95-öt, így hivatalos orvosi diagnózis felállítására nem alkalmasak. Emiatt csak tesztelést támogató eszköznek minősülnek. Habár a teszt otthon is végrehajtható, javasoljuk, hogy orvos vagy egészségügyileg képzett személy végezze el.

A gyorstesztek pontossága

Fertőzés esetén a teszt eredménye annál pontosabb, minél „régebbi a fertőzés”

Korai fázisban (4-10 nap) 70%-os pontosság

Későbbi fázisban (11-24 nap) IgM: 92,3%, IgG:98,6%

A gyorstesztek a vércukorszint mérőhöz és a terhességi gyorstesztekhez hasonlítanak. A teszthez egy csepp ujjbegyből vett kapilláris vért + hozzá egy csepp speciális reagenst kell cseppenteni az „S”-sel jelölt területre. A kiértékelés 15-20 perc alatt kész.

Ha csak a C jelű ellenőrző csík jelenik meg, akkor nincs antitest a vérben, tehát nincs fertőzés a szervezetünkben.

Ha viszont 20 perc után az IgM vagy IgG csíkok egyike vagy mindkettő megjelenik, akkor fertőzöttek vagyunk (vagy korábban átestünk a fertőzésen)

Ha az IgM csík látható, akkor a fertőzés korai szakaszában vagyunk (4-10 nap), ha az IgG tesztcsík látható, akkor egy későbbi (11 napon túli) fázisban,

A kiértékelést az alábbi grafikon mutatja:

Fontos megemlíteni mégegyszer, hogy a gyorstesztek nem orvosdiagnosztikai eszközök, csak támogató szerepük van a tesztelésben. Továbbá nagyon lényeges, hogy a fertőzés kezdeti szakaszában (1-6. nap) még kevés antitest termelődik a szervezetben, így a teszt ebben a szakaszban hamis értéket mutathat!

Az esetleges szakmai, fogalmazásbeli pontatlanságokért elnézést kérek. Nem vagyok sem biológus, sem orvos.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek