Kezdőlap Uncategorized Ózon: csodafegyver a fertőtlenítésben Kalocsáról

Ózon: csodafegyver a fertőtlenítésben Kalocsáról

Dátum

Mostanra mindenki tudja, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozásában nagy szerepe van a kezünk, illetve használati tárgyaink folyamatos fertőtlenítésének.

Na de mi van akkor, ha komplett helyiségeket kell fertőtleníteni? Nem lehet minden egyes eszközt, bútort átmosni fertőtlenítővel, és esetleg olyan helyeken is megbújhat a levegőben szálló vízcseppekre tapadt vírus, melyeket véletlenül nem törlünk át.

De akkor hogyan oldható meg mégis a teljes fertőtlenítés? A kérdésre nagyon jó megoldást kínál a természet, csak az erejét nem olyan egyszerű kihasználni! De ebben nagy tapasztalattal rendelkezik a városunkban élő Rogács László, aki már 10 éve Magyarország legnagyobb ózongenerátor-gyártó kapacitásával rendelkezik.

– Szóval, mi az, hogy a természet erejét kell használni?

– Ez azt jelenti, hogy a természetben fordul elő a leghatékonyabb fertőtlenítő szer, ami a koronavírus ellen is tökéletes! Ez a fertőtlenítő szer az ózon.

– Akkor ezért hallunk róla mostanában egyre többször a fertőtlenítés kapcsán?

– Igen. Az ózon az egyik legerősebb fertőtlenítő anyag, ami mind víz, mind levegő csírátlanítására tökéletesen alkalmas. Segítségével mindenféle vegyszer nélkül a klórnál akár 3000-szer erősebb fertőtlenítő hatást érünk el! Az ózon a természetben nagy mennyiségben pl. villámcsapáskor keletkezik, de számos használati tárgyunk is termel. Pl. fénymásolók, szoláriumcsövek, UV-lámpák, csak rendkívül alacsony mennyiségben.

Voltaképpen mi az ózon?

– Az ózon az oxigénmolekulák “aktiválásával” keletkezik. Egy szúrós szagú és nagy töménységben mérgező gáz. Ha ez kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, mint például baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával, szagot okozó elemekkel, akkor egyszerűen megsemmisíti azokat. Így hat a koronavírusra is!

Természetesen a fertőtlenítendő eszközeinket, helyiségeinket nem rakhatjuk egy villám útjába, ezért más megoldást kell találni. Az általunk gyártott ózongenerátorokban tulajdonképpen sokmillió mini villámot hozunk létre másodpercenként, amelyek így szabályozott körülmények között aktiválják az oxigén molekulákat és termelnek ózont. Ezt már be tudjuk engedni pl. egy szobába, ahol remekül végzi a dolgát. Egy átlagos méretű szobát néhány óra alatt tökéletesen sterilizál. Azért hallunk mostanában sokat róla, mert használják már a mentőautókban, orvosi rendelőkben, de a központi postai levélelosztóban a küldemények fertőtlenítésére is.

– Eddig miért nem hallottunk róla?

– Ez jó kérdés. Itthon valamiért nem ismert. Talán azért, mert inkább az ipari felhasználás volt a jellemző. Annyira nincs az emberek tudatában, hogy mikor a járvány kapcsán először említettem meg, még egy orvos barátom is azt hitte, ez valami ezoterikus dolog. Pedig nem. Az ózont már az 1900-as évek óta használják fertőtlenítésre. Az ipar számos területén megtalálható a fertőtlenítéstől kezdve a szennyvízkezelésig. De ha megkérdezzük a fogorvosunkat, hogy mivel csírátlanítja eszközeit, akkor valószínűleg azt a választ kapjuk, hogy ózonnal. És ma már nagyobb uszodákban is ózont használnak klór helyett a víz fertőtlenítésére. (Én személy szerint az itthoni medencénkbe sem klórtablettát adagolok, hanem ózonnal tartom tisztán nyáron)

Korábban az eszközök ára nagyon magas volt, talán ezért nem terjedt el a lakosság körében. Az általunk gyártott nagy teljesítményű berendezések ára 100 000 Ft környékén alakul, így már az otthoni védekezésben is használható.

Tehát akkor mit lehet vele fertőtleníteni? Tárgyakat, ruhát, eszközöket, kezünket?

Mindent, ami nem élőlény! Ugyanis élőlényekre veszélyes, hiszen sejtszinten roncsolja az élő organizmusokat! Ebben áll kivételes fertőtlenítő tulajdonsága Az ózonkezelés alatt tilos egy helyiségben tartózkodni a generátorral!

A jelenlegi járványban használják orvosi rendelő, váróterem fertőtlenítésére, de például a nyugati határainkon ezzel fertőtlenítik a határőrök egyszer használatos maszkjait, hogy lehessen újra használni. Mert sajnos oda sem jut elég, így nem dobhatják el. Tehát a legkisebb tárgyaktól nagyobb helyiségekig bármire megfelelő.

– Ezek szerint van kockázata. És káros mellékhatása?

– Egészségügyi kockázata csak akkor van, ha a kezelés közben a gép mellett tartózkodunk. Összehasonlítva a klór vagy a hypó kockázatával, elmondhatjuk, hogy semmivel nem veszélyesebb. Viszont az ózon nagyjából fél óráig „él”, utána visszaalakul ártalmatlan oxigénné! Így mindenféle vegyszer használata nélkül, pusztán a levegőből gyártunk fertőtlenítő anyagot, ami a folyamat végén nyomtalanul tűnik el!

– Egy ilyen kezelés mennyi időt vesz igénybe? Meddig tart a hatása? Hányszor lehet megismételni?

– A kezelés időtartama sok tényezőtől függ. A helyiség mérete, a gép teljesítménye, a levegő páratartalma, stb. Általánosságban elmondható, hogy pl. egy gépkocsi belső terének fertőtlenítése nagyjából 1 óra, de pl. egy 4x4m-es szoba akár 3-4 órát is igénybe vehet, ha tényleg lelkiismeretesen végezzük a feladatot.

Persze nagyon nem mindegy a gép teljesítménye! Kalocsán is felbukkant néhány ózongenerátor, amit fertőtlenítésre akarnak használni például patikákban. Viszont nagyon fontos, hogy ha ezek nem elég nagy teljesítményű gépek (10 000mg/óra alatti ózonkibocsátással rendelkeznek), akkor nem lesznek elegendők egy helyiség fertőtlenítésére. Az általunk gyártott gépek 30.000mg/óra teljesítményűek, melyeket kifejezetten erre a célra készültek.

A kezelést egyébként korlátlanul ismételhetjük. Egy megkötés van: az ózon erős oxidáló szer. Így pl. nem ajánlott olyan helyeken használni, ahol kezeletlen fém felületek vannak, mivel azok rozsdásodni kezdenek.

– A módszert, vagy az eszközt találtad fel?

Az egyik Kalocsán készülő gép. Ozone Master néven kerül forgalomba

– A módszert feltalálásával nagyjából 200 évet késtem, mivel az ózont már a 19. században elkezdték hasznosítani fertőtlenítésre, vízkezelésre, gyógyításra, tisztításra, a táplálék frissen tartására.

A gép, amely előállítja az ózont, viszont teljesen saját tervezés. Több éves tesztelés és számos felhasználói tapasztalat alapján érte el mai formáját és teljesítményét. A gyártás Kalocsán történik, a szükséges alkatrészek legyártását is próbálom helyi szinten megoldani (sajnos az összes komponens beszerzése, legyártása nem oldható meg helyi forrásokból). Az élet furcsa fintora, hogy pont a koronavírus miatt akadozik a koronavírus elleni eszköz gyártása. A fém burkolat alapanyagául szolgáló fémlemezeket olaszországi forrásból szereznénk be, de ez most döcögősen megy.

– Mióta és hol használták eddig az általad készített eszközt?

– Lassan 10 éve gyártom őket. 6 éve költözött a gyártókapacitás Kalocsára. Sajnos a magyar piacon nem volt rá kereslet, így leginkább Németország a célpontunk. Magán- és ipari felhasználók egyaránt vásárolják.

Magáncélra leginkább a lakásban tartott kutya, macska utáni szagok megszüntetésére, illetve olyan helyekre vásárolják, ahol egy szobát sterilen kell tartani. (Ilyen a szervátültetésen átesett betegek helyzete.) De vannak, akik csak egyszerűen allergiásak a klórra.   

Ipari célra főleg tisztítással vagy fertőtlenítéssel foglalkozó cégek vásárolják és a legváltozatosabb helyeken használják. Kórházak, irodák, hotelszobák fertőtlenítése, szagtalanítása a fő profil. De bizarrabb felhasználás is létezik: van ügyfelünk, aki bűnügyi helyszíneken előforduló szagok, baktériumok semlegesítésére alkalmazza. Leghétköznapibb felhasználása az autókozmetikákban van, ahol az autóbelsőket fertőtlenítik, illetve a dohányszagot szüntetik meg vele.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

A legnépszerűbbek

Fátlanság

Fura szó, nem is gyakran használjuk, de ha mostanság végigmegyünk Kalocsa főutcáján, akkor érthetővé válik. Hogy a megszokott és szeretett régi fáink...

Bruck András: Két láng – Gondolatok az SZFE körül

Két láng ég ma Európában. Az egyik Belaruszban, a másik a budapesti Vas utcában. Mindkettő a szabadság lángja. Augusztus közepén, Budapesttől úgy...

A borsodi időközi választás tanulságai

Vasárnap időközi választást tartottak a borsodi 6. számú választókörzetben, mert nyáron elhunyt a körzet fideszes országgyűlési képviselője, Koncz Ferenc. A választáson Koncz...