2023 szeptember 27. szerda
KezdőlapKözéletKamionok: veszélyforrás vagy forrásveszély?

Kamionok: veszélyforrás vagy forrásveszély?

A Kormány tegnapi bejelentésének megfelelően a koronavírus-járvány miatt Magyarország schengeni külső és belső határai 2020. március 17-én 00.00 órától a személyforgalom előtt lezárásra kerültek, az erről szóló nemzetközi egyeztetések zajlanak, így a jövőben főszabályként csak a magyar állampolgárok és a velük együtt utazó közeli hozzátartozói (lehet külföldi állampolgár is) léphetnek be az ország területére. Ennek következményeként néhány órán belül óriási dugó lett Hegyeshalomnál, 20 km-es sor alakult ki, és 3500 román és bolgár állampolgár helyzete vált kritikussá, hazajutásuk kérdésessé vált, már-már tettlegessé is fajult a helyzet. Ez miatt tegnap este átmenetileg feloldották a határzárat, de a sor mai napra sem szűnt meg. Egyik kamionosunk tegnap este óta araszol, de még mindig nem tudott bejutni…

No, de mi van a kamion-forgalommal? Mi lesz azokkal, akiknek munkájukból adódóan keresztül kasul szelik Europát, naponta lépnek határt? A magyar kormánnyal együtt a térség minden tagállama egyetértett azzal, hogy az országok folyamatos ellátását biztosítani kell. Ha minden gépkocsivezetőt karanténba teszünk csak azért mert külföldön volt, akkor annak végzetes következménye lehet, még nagyobb káoszt okozna, mint maga a vírus.

Ezek alapján jelenleg a magyarországi rendeltetési helyekre érkező, illetve azokról induló, valamint a tranzitforgalomban résztvevő áruszállító tehergépjárművek korlátozás nélkül átléphetik az államhatárt és közlekedhetnek, kivételt csak az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából, Iránból és Izraelből érkező járművek képeznek. Jellemzően Olaszország felől érkeznek járművek, azok közlekedésére a következők az irányadók. (A többi négy országokból érkező járművek egyedi elbírálásra kerülnek.)

A tranzitforgalomban a kijelölt magyar-horvát, szlovén és osztrák határállomásokról az Olaszországból érkező járművek 10 percenként, 15-ös csoportokban haladhatnak a kijelölt humanitárius útvonalakon. Csak a kijelölt pihenőhelyeken/üzemanyag töltő állomásokon állhatnak meg. A járműveket a Rendőrség matricával látja el. A vezetőfülkében csak a járművezető tartózkodhat, utast nem szállíthat. Magyarország területét a közlekedési szabályok betartása mellett a lehető legrövidebb időn belül el kell hagyni. Kilépéskor a Rendőrség gyorsított eljárást alkalmaz.

A kijelölt magyar-horvát, szlovén és osztrák határállomásokról magyarországi célállomásra közlekedéskor, amennyiben az olasz feladási helyről érkező gépjárművet magyar állampolgár vezeti, akkor a kijelölt humanitárius korridorok valamelyiket használva a rendeltetési helyre történő megérkezéskor a fuvarokmányok intézése után a gépkocsi-vezetőnek 14 napos házi karanténba kell vonulni. Ezt táblát kell kihelyezniük lakóhelyükön, és naponta telefonkapcsolatban vannak a helyi rendvédelmi szervekkel.

A fuvarozó érdekképviseletek nyomására ezen annyiban változtatott a kormány, hogy 14 napon belül következő, új fuvarfeladatot csak akkor vállalhat a házi karanténba került sofőr, ha magán a koronavírus tüneteit nem érzékeli. Ebben az esetben a megrakott járművel, az átvett fuvarokmányok birtokában a kijelölt humanitárius korridorok valamelyikén, a kijelölt pihenőhelyek/üzemanyagtöltők használatának lehetőségével Magyarországot a közlekedési szabályok betartásával a lehető legrövidebb időn belül el kell hagyni.

Amennyiben az Olaszországból érkező, magyarországi célállomásra érkező járművet nem magyar állampolgárságú gépkocsivezető vezeti, akkor a magyar-horvát, szlovén, osztrák határállomásról a közlekedési szabályok betartása mellett a kijelölt humanitárius korridorok valamelyikét használva kell a rendeltetési helyet elérni.

A gépkocsit megfelelő mennyiségű védőfelszereléssel (kesztyű és maszk), valamint fertőtlenítőszerrel kell ellátni a fuvarfeladat előtt. A gépjárművezetővel csak a szükséges mértékű személyes kontaktusra kerüljön sor a megfelelő védőeszközök alkalmazása mellett. Az egyszer használatos kesztyűket minden alkalmazás után cserélni kell. A fuvarokmányok átadásakor a gépjárművezető és az ügyintéző nem érintkezhet. A feladó/fogadó vállalkozásoknak egyeztetni kell az alkalmazandó eljárásokról, eszközökről. A gépkocsivezető a rakodásban nem vehet részt, lehetőleg tartózkodjon a fülkében. Az áruelhelyezésről, a rakomány rögzítéséről a felrakást követően a gépjárművezető önállóan győződjön meg. Az ügyintéző egy időben csak egy gépkocsival foglalkozhat. A gépjárművezető tartson a fülkében fertőtlenítő szert és rendszeresen alkalmazza azt az általa megérintett kezelőszervek, berendezések fertőtlenítésére.

Azzal tisztában kell lennünk, hogy a kamionsofőrök nagy többsége egyedül dolgozik, elszigetelten él, lakik egy fülkében. Gyakorlatilag majdnem házi karanténban, csak a ház jelen esetben egy fülke. Szinte egyáltalán nem érintkeznek emberekkel, le- és felrakodás, okmányok átvétele sem történik közvetlenül már. Tankolásokat automata kutaknál végzik, a nagy bevásárlás sem jellemző rájuk, mivel több hetes ellátmányukat is általában otthonról viszik. A legminimálisabb veszélyforrást jelentik, ennek ellenére sok helyen már nem szívesen látott emberek.

Belinkelem ehhez egy sofőröm hiteles vallomását, hogy ők hogy látják a helyzetet, érdemes végignézni:

Összegzésül látható, hogy a helyzet nem egyszerű, de be kell látni, hogy a kamionsofőrök nem veszélyforrást jelentenek, hanem annak a szervezési láncnak a részét képezik, melynek segítségével küzdünk a vírus legyőzéséért, és becsüljük meg őket ugyanúgy, mint a többi embert, akik ugyanezért dolgoznak nap mint nap.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek