2024 május 21. kedd
KezdőlapKözéletMit kell tenni járvány idején, ha:

Mit kell tenni járvány idején, ha:

Miniszterelnök vagy:

Őrizd meg higgadtságodat, ülj le a telefonod elé, kapcsold be a kamerát és nyugtass meg mindenkit. Állíts fel egy operatív törzset, amely kidolgozza az óvintézkedések lépéseit. Hozz össze 10 akciócsoportot, amely többek között a gazdaság újraindításáért és ellenszer fejlesztésért felel.

Orbán Viktor múlthét pénteken a Facebook oldalán tartott élő közvetítést, ahol több új intézkedés bevezetéséről számolt be (forrás: Facebook.com)

Változtass a kommunikációdon, ne keress összefüggéseket a propagandád és a járványügyi helyzet között. Aktívan vegyél részt az operatív törzs munkájában, és lehetőség szerint tartsd a kapcsolatot a választópolgárokkal. Ne felejtsd el, hogy a dolgod konszenzusra jutni az országgyűlésben, és vészhelyzet esetén pártérdekeket feladva irányítsd az országot.

Politikus vagy:

Kormánytagként ne ködösíts, adj egyértelmű tájékoztatást ha kérdeznek. Inkább válaszolj úgy, hogy “Ezzel kapcsolatban nincs információm”, minthogy arrogánsan eltereld a szót és félrebeszélj. Ha megkérdeznek, miért végeztek el azonnali koronatesztet a belügyminiszteren, miközben nem is produkál tüneteket, kérlek, ne azt válaszold, hogy “Nem kell tudni”. Ennél sokkal egyszerűbb és megnyugtatóbb az, hogy “Ezzel kapcsolatban nincs információm”, még akkor is, ha ezt tényleg nem kell tudni. Egyszerű, nem?

Kovács Zoltán államtitkár arrogáns módon elterelte a szót, persze ez nem lenne meglepő, ha nem éppen a nyugodt hangvétel lenne most a legfontosabb (forrás: magyarhang.org)

Ellenzéki politikusként ne lépd át a láthatatlan méltányossági határt. Ha már az összedőlés szélére kerül a gazdaság és az egészségügy, akkor ne a kormány jelenlegi, megelőző intézkedéseit kérdőjelezd meg, hiszen ezeket minden országban meglépik. Inkább vond kérdőre őket a járványügy lecsengése után, hogy miért van a magyar egészségügyben mindössze 2000db lélegeztető gép, és hogy miért csak ennyi orvos és ápolónő van. Csak egy ötlet, nem kell a feszültség szítása, miközben mindenki pánikol…

Újságíró vagy:

Ne kelts felesleges pánikot. Mindenki megérti, hogy a kattintásokból élsz, de nem kell a koronavírusról napi 10 cikk minden egyes újságírótól. Ha sajtótájékoztatón vagy, ne kérdezz butaságokat, mint például “Fog-e a jövőben is ülésezni az országgyűlés, miközben betiltották az ekkora rendezvényeket?“. Az országgyűlés nem csak egy “rendezvény”, ez nem a falunapi koncert, a hétvégi meccs, az esti mozi. Itt olyan döntéseket hoznak politikusok, amik alapvető módon befolyásolják a mindennapi életünket.

Kérdezz röviden, egyértelműen. Ezeket tartsd szem előtt. A munkád eredeti célja továbbra is a felelős, objektív tájékoztatás.

Vállalkozó vagy:

Ha nincs élelmiszer boltod, nincs gyógyszertárad vagy drogériád: zárj be. Ha éttermed van, fokuszálj a kiszállításra, ha már nem zártál be. Tudom, tudom… a pénz. Hidd el, vállalkozásod jövője nem azon a doboz sörön fog múlni, amit Jóska bá’ munka után megvesz nálad, és nem azokon a körmökön, amit a szomszéd Jutkának maszekban kifestesz. Boltod, kereskedésed helyszíne potenciális telephelyként szolgál a különféle bacilusoknak, amit a vevőid visznek be. Gondolkodj és cselekedj felelősségteljesen a vevőid érdekében is. Tudod, náluk van a pénz…

Ha pedig különböző okok miatt a nyitvatartásod elkerülhetetlen, akkor itt egy folyamatosan frissülő lista, hogy mik tartanak nyitva Kalocsán jelenleg.

Hétköznapi ember vagy:

Maradj otthon, ha teheted. Elcsépelt, tudom, de egyszerűen nincs más dolgod most az egész égegyadta világon.

Szülőként ülj le a gyerekekkel, beszélgess, játssz velük, olvass nekik. Menő a legó, most a gyerekeddel együtt építhetsz, alkothatsz bármit. Rajzoljatok együtt, hallgassatok zenét. Lesz egy csomó időd a családodra, amit a rohanó életmódod során valljuk be… néha elhanyagolsz. Természetesen a gyerekek nagyszüleivel, ha lehet telefonon tartsd a kapcsolatot, de ezt csináld is szorgalmasan. Mentesülsz a hétvégi nagycsaládi ebédek elkészítése és levezénylése alól, megúszol egy csomó stresszt és vitatkozást. De ennek ellenére, minden nap érdeklődj a hogylétükről.

Miután megírtad mindkét emailedet ma, ideje játszani a gyerekkel (forrás: happyfamilies.com.au)

Diákként legyél szorgalmas. A távoktatás hidd el, a tanároknak is rendkívül nehéz lesz. A kialakult helyzet érdekében legyél együttműködő, segítőkész. Most egy olyan mértékű bizalmi kapcsolat alakulhat ki tanár és diákjai között, amire még nem volt példa a magyar oktatásban. Dolgozzatok felelősségteljesen, hisz mindez a Ti érdeketekben történik.
Nem most kell kimenni bandázni a haverokkal, vagy szárnyaitokat bontogatva és határaitokat feszegetve elmenni bulizni. Viselkedjetek felnőtt emberek módjára, gondoljatok a papira és mamára, hogy még sokáig együtt karácsonyozhassatok.

Ideje pótolni azokat a filmeket, amikre mindig minden ismerősöd hivatkozik, de eddig Te csak elpirulva bólogattál ha szóbajöttek (forrás: ventsmagazine.com)

Szingli felnőtt emberek, tudom elmélyül a magány, de nem most kell a szülőket, nagyszülőket meglátogatni. Keressetek magatoknak hobbikat, állítsatok fel egy akváriumot, nézzetek filmeket, sorozatokat. Olvasd el azt a könyvet amit 3 éve karácsonyra kaptál és azt hazudtad életed könyve volt. Nem kell nektek sem bulizni, beülni a cimbikkel a kávézóba. Ha tehetitek dolgozzatok otthonról, ha nem, akkor lehetőleg ne érintkezzetek munkába menet másokkal. Legyetek körültekintőek és vigyázzatok magatokra.

Az idősek ne most vigyék el az unokákat a mekibe, nem kell most ebédet főzni a kedvenceknek. Tudom, szeretitek, ha szükség van rátok. Éppen ezért kérlek benneteket, maradjatok otthon, ne unokázzatok, ne találkozzatok a családdal, kivéve ha nagyon muszáj. Ez pont azért fontos, hogy a jövőben is számíthassunk rátok, ha a gyerekekre kell vigyázni, vagy be kell segíteni a családban.

Otthonmaradók, itt egy filmlista, vagy próbáljátok ki a Netflixet (első hónap úgyis ingyenes). Ha mindenképpen mozogni akarsz, és nem porosodik a garázsban egy 8 éve vásárolt taposógép, akkor menj ki sétálni, nem most kell éves bérletet venni a kondiban. De akár jógázhatsz otthon, vagy esetleg beteheted a Rubint Réka dvd-t is.

Orvos, ápoló, gondozó, mentős, rendőr, tűzoltó vagy tanár vagy:

Végül, de nem utolsó sorban a Ti feladataitok ugyanazok, mint eddig. Mentsétek az emberek életét, tartsátok fenn a rendet, oktassátok gyermekeinket, és biztosítsátok a lakosságot a biztonságukról. Nem lesz egyszerű, rég volt háború, világjárvány, statárium. Nektek lesz a legnehezebb, ezért rengeteg energiát és kitartást kívánunk!

Vigyázzunk szeretteinkre, barátainkra és magunkra!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek