2023 október 1. vasárnap
KezdőlapKözéletEllenszer korunk pestisére

Ellenszer korunk pestisére

Dargayné Panyik Márta hitvallása.

“A FÜGGŐSÉG
nem egy változás,
nem egy erkölcsi torzulás,
nem egy etikai tévedés,
nem a jellem gyengesége,
nem az akarat kudarca – ahogy azt a társadalmunk ábrázolja,
és nem is egy örökölt agybetegség, ahogy azt az orvoslás hajlamos látni,
hanem valójában VÁLASZ AZ EMBERI SZENVEDÉSRE.”
Dr. Máté Gábor

Elkényeztetett gyerek, angolul spoilt child. A spoil ige jelentése magyarul tönkretesz, elront. Micsoda nézetbeli különbség! Igen, a kényeztetés ugyanúgy tönkretehet, elveheti az akaratod, az önbecsülésed, az életkedved mint a nyomor, az éhezés és a kirekesztés. Szenvedést okoz, amire nem találsz más kiutat, csak az önbecsapást, az illuzióba menekülést, az elszakadást a valóságtól.

Ennek egy formája a sok közül  a kábítószerfogyasztás.

Két tragikus haláleset történt Kalocsán nemrégiben, két háromgyerekes apa halt bele a drogfogyasztásba. A Kalocsai Városi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat fórumot hívott össze a felháborodott és elkeseredett  cigány közösség számára. A drogdílerek elleni azonnali szigorú fellépést követelték. A helyi rendőrség hajnali rajtaütéssel igyekezett  elfogni az ismert drogkereskedőket. Akik helyébe majd pár nap múlva újak lépnek, akikről mindenki tud, de hallgat, addig, amíg újabb tragédiák nem történnek. Addig pedig a rokonok, az árván maradtak okolják, számonkérik a rendőrséget, az orvosokat, a mentőket, mindenkit, csak önmagukat mentik fel, mert  ők mindent megtettek, de már tehetetlenek. És így az út végén már nem is lehet vádolni őket a vakságukért. Ismerem az apát, aki már a második eszméletlen kábulatban levő fiához hívta a mentőket. Emlékszem a 10 évvel ezelőtti kisfiára is, aki tényleg tehetséges, kedves kissrác volt kisikolás korában. Hol akadt el az útja, mi történt? Gyönyörködöm egy fiatal anya fotóján, ölében a kislánya. Mindketten szomorúak és elesettek, mégis meghatóan szépek. Aztán hallom egy szociális munkástól, hogy az anya most várja az ötödik gyerekét, de már az előző terhessége alatt is kábítószerezett.

 Drogprevenció? Megelőzés? Legfeljebb tűzoltás. Fájdalmasan értelmetlen egy ilyen fórum, a meghívottak rendőrök, szeretetszolgálati emberek, a helyi képviselő, alpolgármester. Sehol egy iskola vagy óvoda képviselője.

Csak remélni tudom, hogy mindenki megértette, felfogta, szívére vette, és elfogadta Bagó István addiktológiai konzultáns szavait, aki a bevezető előadásában arról beszélt, hogy itt nem megelőzésről van már szó, hanem beavatkozásról.

A megelőzés az anyaméhben kezdődik, az óvodában, az iskolában folytatódik!

Az okokat kell elemezni, feltárni, közös erővel; mindnyájunk jövőjéről van szó. A boldog szerencsések, akiket nem érint ez a baj, ők is érdekeltek, mert az ő gyerekeik, unokáik együtt kell, hogy éljenek  ezekkel a talajt vesztett, emberi méltóságuktól megfosztottakkal. Megszüntetni sosem lehet, de csökkenteni igen ezt az újfajta pestist.

Rendhagyó módon, én most nem a baj okairól írok, arról sok szó esik. INKÁBB A LEHETSÉGES JÓRÓL, AMIVEL ELKERÜLHETJÜK A BAJT, AMIVEL CSÖKKENTHETJÜK A VESZÉLYT.

Csak felsorolom mi lenne az ‘ideális’ mint hozzávalókat a receptben. Függetlenül attól hogy  mélyszegénységben élőkről, vagy jómóduakról van szó:

  • Felelős, érett, odafigyelő, gondoskodó, szerető SZÜLŐK
  • EGYÜTTÉRZŐ , támogató, szerető CSALÁD, barátok, szomszédok
  • Színes, barátságos, EGYÜTT játszásra, éneklésre, evésre, rajzolásra szoktató szelíd és kedves  ÓVODA
  • A világra, TUDÁSRA, SZÉPSÉGRE önmagad és a társaid megismerésére, EGYÜTTÉRZÉSRE, együtt tanulásra, munkára, türelemre, kérdezésre és beszélgetésre  tanító ISKOLA. Az egyetlen, valóban preventív állami közintézmény: oktatással, neveléssel megelőzheti a bajt.  Ellentétben minden más hivatalos közszolgálattal, amelyek utókezelnek, javítanak, büntetnek, rehabilitálnak: kórház,javítóintézetek, fegyházak, bíróságok, rendőrség, közhivatalok.
  • Az iskola: ÚSZNITUDÁS a tengerben, hogy fel tudj jutni a hajóra, ahol majd eldöntheted, hogy merre indulsz.
  • SPORT- mert ép testben ép lélek- ami EGYÜTTMŰKÖDÉSRE, fegyelemre, rendszerességre,  a mozgás örömére tanít. Győzni és veszíteni méltósággal.
  • Békés, EGYÜTTÉRZŐ, az élet, az ember tiszteletére alapuló, a szabadság, a jóság, türelem és tisztes munka, a becsület alapvető fontosságát elfogadó és hirdető KÖZÉLET-KÖZHANGULAT.

Minél több hiányzik ezekből az alapvetésekből, annál több a szenvedés  és így nagyobb az önáltatás, önkábítás felé sodródás.

Ez az én hitvallásom, szívből remélem, nem vagyok egyedül.

Dargayné Panyik Márta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek