2024 május 20. hétfő
KezdőlapKözéletLehet sok-sok pénzt adni, mégsem veszíteni egy fillért sem?

Lehet sok-sok pénzt adni, mégsem veszíteni egy fillért sem?

Hogyan segíthetünk az SZJA 1%-val? Gábor Erika írása.

Találós kérdés: mi az, amikor pénzt ajándékozunk valakiknek, mégsem lesz kevesebbünk egy fillérrel sem? Hát ez a személyi jövedelemadó 1%-a, ami egyesek szemében talán kicsi összegnek tűnik, mégis általa milliárdokkal gazdagodnak civil szervezetek és egyházak, ha önök kitöltenek egy aprócska papírt.

1996 óta él a jogszabály, hogy minden egyes adózó magánszemély a személyi jövedelemadóként az államnak befizetett éves összege 1%-át felajánlhatja egy – a feltételeknek megfelelő – civil szervezet számára. Ez a lehetőség 1998-ban tovább bővült, azóta ugyanis egy újabb 1%-ot lehet az egyházaknak juttatni.

2019-ben 27633 civil szervezet, és 32 egyház jutott ezen a címen több milliárd forint összértékben támogatáshoz.

Sajnos, az adózóknak több mint a fele nem él ezzel a lehetőséggel, és így az összeg bekerül a központi költségvetésbe. 2018-ban például a felajánlható 32 milliárd forint helyett 14,5 milliárdról rendelkeztek az adózó állampolgárok.

Kedves Adózók! Az idei adóbevallási határidők: egyéni vállalkozók 2019. évi SZJA bevallása és az adókülönbözet megfizetési határideje: 2020. május 20. Magánszemélyek adóbevallása és az adókülönbözet megfizetési határideje: 2020. május 20.

Van hát bőven idő arra, hogy ön is eldöntse, kit méltat a bizalmára, kinek a munkáját szeretné segíteni az idén. Kalocsán is több civil szervezet – egyesület, alapítvány – működik, amelyek mind nagyon fontos feladatokat látnak el. Rendkívül széles a paletta a tevékenységi körök szempontjából. Vannak egészségügyi, kulturális, oktatási, sport, szociális, intézményi, természetvédelmi, környezetvédelmi, tűzoltó szervezetek a városban és a környéken.

Kik kaphatnak az adók egy százalékából?

Alapítvány, amely a rendelkező nyilatkozat éve első napja előtt legalább 2 évvel; közhasznú alapítvány, egyesület és közalapítvány, amely az előbbi dátum előtt legalább egy évvel a bíróság jogerősen nyilvántartásba vett, és azóta megszakítás nélkül működik. 

Az 1%-ra való jogosultsághoz további feltétel a nonprofit szervezettel szemben: belföldi székhelyű legyen; magyarországi közösség, illetőleg a határon túli magyarság érdekében működjön; folyamatosan közhasznú tevékenységet folytasson; közvetlen politikai tevékenységet ne végezzen; szervezete legyen a pártoktól független és azoknak anyagi támogatást ne nyújtson.

Kedvezményezett lehet továbbá a Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA), egyes országos közgyűjtemények és a pontosan meghatározott egyéb kulturális intézmények, könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális, illetve alkotó- vagy előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezetek, felsőoktatási intézmények.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek