2023 szeptember 23. szombat
KezdőlapPolitikaAz ellenzék nem ellenség!

Az ellenzék nem ellenség!

(Király Róbert önkormányzati képviselő gondolatai a költségvetésről.)

4 hónap telt el azóta, hogy beülhettem abba a képviselői székbe, amit éppen jelenlegi Polgármester úr használt az előző ciklusban. Megtisztelő, de egyben óriási felelősséget vettem vállamra, hiszen szavazóim bizalmát nem csak megszerezni kellett, hanem meg is kell tartani.

Már korábban is nyomon követtem a város vezetésének munkáját, és azt tapasztaltam, hogy a költségvetési szavazás mindig a legfontosabb mérföldkő a város életben. Egy bizalmi szavazás, amit az ellenzéknek szinte kötelező „ab ovo” elutasítani. Ez az előző években Kalocsára is tökéletesen jellemző volt.

A költségvetés elkészítése hónapokon átívelő, rengeteg adatgyűjtést, tervezést, és előkészületet kívánó munka. Bázis adatok alapján, az előző évi adatokra épít, amihez korrigálva készítik el, figyelembe az új és esetleg leadott kötelező és önkéntes feladatokat. A 2020-as anyag 84 oldalas, több ezer számadattal, táblázattal. Sajnos ennek részletes áttanulmányozására nekünk képviselőknek mindössze 5 nap jutott, amibe még egy hétvége is volt. Az SZMSZ (Szervezeti és Működési Szabályzat) ide vonatkozó szabályozása is legalább 5 napot ír elő, de azt nem lenne kötelezően betartani, főleg nem ilyen fontos és összetett anyag tárgyalása előtt. Ezt Polgármester úr elismerte, tudomásul vette, és remélem következő alkalommal már figyelembe is veszi. Közgazdasági tanulmányaim és 25 éves gazdasági tapasztalataim miatt egy kis előnyt élveztem, de nekem sem volt kis feladat ilyen rövid idő alatt részletekbe menően áttekinteni úgy, hogy a kapcsolódó anyagot előzetesen nem ismerhettük meg. Csak remélni tudom, hogy képviselőtársaim a teljes költségvetési anyag megértésének és megismerésének teljes birtokában szavaztak.

Konstruktív ellenzékiséget vállaltunk, és tartottuk szavunkat most már nem először. Bizalmat szavaztunk a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. új vezetőjének, és rábólintottunk a 2020-as büdzsére is, mert hiszünk abban, hogy a város ezzel nyerni fog. Sajnos ezt a lojalitást a városvezetés részéről nem kaptuk meg, részükről még mindig nagy a bizalmatlanság és bizonytalanság felénk, gondoljunk csak a kiosztott bizottsági helyekre, hiszen a 2/3 – 1/3 aránya ebben az esetben 4 a 31-hez, azaz az 5 bizottság 35 székéből 4-t kaptunk.

Ennek ellenére tesszük a dolgunkat, és szeretnénk a város javára lenni, segíteni, hogy a kampányígéretek valóra válhassanak, miszerint az új vezetéssel egy modern, élhető, prosperáló városként születik újjá otthonunk, és Kalocsa erősebb lesz. Ezeknek az ígéreteknek a teljesítését kell számon kérnünk, és együtt működni ellenzékben, de nem ellenségként.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek