2023 szeptember 26. kedd
KezdőlapKözéletMegyei történelemverseny a Kalocsai Szent István Gimnáziumban

Megyei történelemverseny a Kalocsai Szent István Gimnáziumban

A Kalocsai Szent István Gimnáziumban folyó oktatás egyik kiemelt célja a tehetséges tanulók versenyekre való felkészítése, a tehetségek gondozása. Szép számmal vesznek részt a diákok egy tanév során ilyen megmérettetéseken. Amikor egy első forduló után valaki a következőbe is továbbjut, az már valóban igazolja, hogy jelentős munkát fektetett a készülésbe a tanuló és felkészítő tanára egyaránt.

 A megyei történelem verseny első, írásbeli része még az elmúlt tanévben, novemberben volt. Számos iskola összesen majdnem 100 tanulója vett részt ebben, és a legjobbak juthattak tovább a második fordulóba. Ebben a tanévben a mi iskolánkat érte a megtiszteltetés, hogy megrendezze ezt az eseményt, hiszen a szabályok szerint az az intézmény kapja ezt a jogot, amelynek diákja az előző tanév döntőjében megnyerte a versenyt. Kenyeres Szilárd tavaly győzte le a megye legjobbjait, ezért idén hozzánk érkezhettek a versenyzők: nyolc iskolából összesen tizenhatan.

A második fordulóban a magyar történelemből 1490-ig, egyetemes történelemből pedig az ókori Görögországtól egészen a reformációig bezárólag kaptak feladatokat, melyeket atlasz nélkül kellett megoldaniuk. A feladatlap, melyet ezúttal Kenyeres Zsolt és Petrás Éva szaktanárok állítottak össze, nagyon változatos volt, döntően forrás,- térkép,-és ábralemezésre épült, de sok tárgyi tudást is elvárt a versenyzőktől. A rövidebb feladatok után, zárásként egy esszét is kellett írni a tanulóknak Luxemburgi Zsigmondról.

A most megírt dolgozatok alapján hívja be a munkaközösség a március 7-i szóbeli döntőre a legjobban teljesítő 10 tanulót, akiknek majd a zsűri előtt két téma kifejtésével kell bizonyítani felkészültségüket. Ebben az évben az istvános diákok közül Kecskés Zsófiának (10. B) szurkolunk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek