2023 december 8. péntek
KezdőlapKözéletSürgető szükségeink

Sürgető szükségeink

Végre kisütött a nap, a végeláthatatlannak tűnő szürke időszak után. Elképzeltem, ahogy felpezsdül az élet, szárnyra kapnak a különböző népi megfigyelések a várható termést illetően. Szárnyra-lábra-kerékre kapnak a lakásból végre kimozduló helybéli sétálók, és hamarosan begördülnek a városba látogatókat tartalmazó buszok. Megtelnek a játszóterek, csicseregnek a madarak, akik a madárdal mellett egyebet is kibocsátanak, esetleg a fejünkre, hát istenem, a biológiai szükséglet, ugyebár.

Hát, igen, ilyenek nekünk is vannak, ám ha minket szólít a természet, részünkről a röptében elpottyantás nem megoldható…

Érsekkert, séta, andalgás, vagy játszótér a gyerekkel – az ám, de hová menjünk egy kedves hétköznapon, ha (annyira tetszik a kifejezés!) könnyíteni szeretnénk magunkon?

Kubikus park: gyönyörködés a pecásokban (akik szintén…?), üldögélés, játék a gyerekkel, unokával – ugyan, mit tehet az, aki sürgető szükségét érzi a megkönnyebbülésnek?

Csilás park: szebbnél szebb buszok ki tudja, milyen távolságról érkezve, amelyek – főleg Meszesen kiköt 1-2-3 hajó – talán száznál is több kirándulót bocsátanak ki, akik szintén kibocsátanának ezt-azt a hosszú út után, de akik a parkolót építették, csak Kalocsa szívére gondoltak, lentebbi testrészekre már nem.

A belvárosban sétálók maximum beülhetnek egy-egy vendéglátóhelyre, ha akarnak fogyasztani, ha nem, mert különben… Lásd feljebb. Nyilvános illemhely ugyanis nincs.

Információs pont? Na, ne, az nem erre való.

Nem tudom, a Szentháromság tér környékén felmerül-e mostanában a fenti probléma? Valaha a régi szép időkben, amikor oda összpontosult a turistaforgalom, megkapta az utas a felvilágosítást: mehet pisilni a főiskolára. Talán még örült is, hogy ilyen előkelő helyen szabadulhat meg kínzó késztetésétől. Ha szerencséje volt, a turkáló is odatelepült a földszinti folyosóra, és akár nadrágot is vehetett, aki késve talált be a mellékhelyiségbe.

Szóval, vehető viccre a helyzet, de aki nyargalt már fel-alá, mert egyre jobban jelentkezett nála a működésünkkel szorosan összefüggő késztetés, az megérti: az is sürgető szükséglet, hogy gondoskodjunk erről az alapvető igényről. Akár helyi lakosról, akár turistáról legyen szó.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. a fentebb betett link szerinti formatervezett wc-k és kasznik olyan helyen illeszthetők be észrevehetetlen, ahol van takaró zöld felület, körbevevő fás rész; de Kalocsa belvárosában és terein erre nincs hely sem, esetleg a mellékutcákban férne el 1-1 példány, körbe véve a front felületet.
    Mert furcsa is lenne egy csoportosulás ennek környékén – várva a bejutásra – az erre nem is alkalmas frekventált területeken.

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek