2024 június 12. szerda
KezdőlapKözéletMegünnepeltük a Magyar Kultúra Napját

Megünnepeltük a Magyar Kultúra Napját

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg minden évben január 22-én – azért ezen a napon, mert Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

A Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár évek óta színvonalas programokkal emlékezik meg a jeles évfordulóról, és irányítja rá annak kapcsán figyelmünket kultúránk fontosságára, értékeire. Így volt az idén is.

A városi könyvtár Szent István király út 2-4. száma alatti székhelyén, a II. emeleti folyosón tárlatot rendezett be, amelyet ezen a napon nyitottak meg, és adtak át a közönségnek. A falakon a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub 29 tagjának több mint ötven alkotása látható. A megnyitón Csikós Marianna könyvtárvezető köszöntötte a közönséget, ünnepi beszédet mondott Simon Zoltán alpolgármester, a képeket pedig Budai Viktória, a Schöffer Gyűjtemény vezetője méltatta. Közreműködött Mihó Izabella (vers), Tóth Viktor (gitár, ének).

A program ezzel még nem ért véget. Az I. emeleti Kamarateremben irodalmi estre várták az érdeklődőket. A színpadon Provaznik Géza költő és Körtvélyessy Zsolt Jászai-díjas, Érdemes- és Kiváló művész foglalt helyet. Beszélgetésük felvillantotta a XX. század második felének társadalmát, a szocializmus elképesztő visszásságait, az akkori közgondolkodást, és benne saját helyüket: a fiatal értelmiség felelősségvállalását, a saját eszközeikkel történő tiltakozást a társadalmi rendszer ellen.

A beszélgetés mellett természetesen versek is szerepeltek a programban, azzal a nem mindennapi kiegészítéssel, hogy megismerhettük megszületésük történetét is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek