2023 október 1. vasárnap
KezdőlapUncategorizedÖrdögi paradicsom

Ördögi paradicsom

Vagy ördögi kör?

Január 14-én felhívást tett közzé a LIDL áruházlánc, miszerint az egyik fürtösparadicsom szállítmányban az engedélyezettnél több „érésszabályozó szermaradványt” találtak. Aki vásárolt belőle, ne fogyassza el, hanem – akár blokk nélkül is – vigye vissza az üzletbe, ahol visszatérítik az árát.

Ja, és az intézkedés a január 8-10-e között vásárolt termékre vonatkozik.

A helyzet egy csomó kérdést felvet:

  1. Mindjárt az első: vajon miért üldögélne január 14-én még a polcon/hűtőben a csaknem egy héttel korábban vásárolt paradicsom?
  2. És, ha megette, akkor mire számíthat? Egyáltalán: mi az a szer?

„Az etefon egy növények növekedését, érését serkentő növényvédőszer hatóanyag, amelyet régóta használnak paradicsom, cseresznye, meggy betakarításának elősegítésére, almában gyümölcsritkításra, valamint a következő év virágzásának serkentésére. A növények anyagcseréje során etilénné alakul. Nagyobb mennyiségben enyhe hasmenést vagy gyakoribb vizelési ingert okozhat” – ismerteti honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

3. Szeretne ön a LIDL-ben dolgozni?

Mert én nagyon nem. Rászabadítják az ugyancsak ideges vásárlókat az ügyben teljesen vétlen eladókra, akiknek a képesítési követelményei között nem szerepel a vegyészi, orvosi, jogi tudás. Mindezt persze a napi forgalom mellett.4

4. Hogyan képzelték a „megoldást” kiötlők mindezt?Mi van akkor, ha nincs paradicsom, de van blokk? Akkor nem fizetik vissza a vételárat? Mert ez nincs benne a közleményben.

5. Legfőképpen pedig: így kell „megfizetni” a januárban fogyasztott paradicsom árát?

És itt visszatér az az egyre inkább hangoztatott nézet – régebben természetes gyakorlat – hogy zöldséget-gyümölcsöt a szezonjában fogyasszunk. Télre ott a savanyúság, a savanyú káposzta nevű vitaminbomba, a fagyasztott és konzerv (befőtt) készítmények, és nem a – azért azt valahol tudjuk ám! – mindenféle mesterséges módon termésre kényszerített, éretlenül leszedett, és jobb, ha nem tudjuk mivel (illetve most sejtjük) érésre serkentett, nem kicsit környezetszennyező módon nagy távolságra szállított termék, aminek se íze, se illata, se vitamintartalma…

Ó, ördögi paradicsom!

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Akkora mennyiségben nem fogyaszthaták, hogy káros legyen az egészségre, de ha káros is a 4-5 nappal előbb megvett paradicsomot már úgyis megették, és legrosszabb esetben egy kicsit megy a hasuk.Ha ez így így van, akkor ez a közlemény csak arra jó, hogy a betegség-mániákusokat jól kiboritsa és az egyébként is túlterhelt eladókat felesleges paradicsom és blokk ellenőrzésre kényszerítse, miközben nekik kell -az ebben ártatlanoknak- vegighallgatni a vásárlói panaszokat is. Ez olyan, min évekkel ezelőtt az őrölt paprika aflatoxintartalma, amiről a végén kiderült, hogy arra alkalmas laboratórium híján még mérni se tudták, csak a szájuk járt és több mázsa paprikát kellett volna egy embernek, egyszerre megenni, hogy ártalmai kimutathatók legyenek.

  2. Kellemetlen, hogy a hozzászólásomat nem tudom szerkeszteni es kijavitani az utólag észrevett hibákat.

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek