2024 május 20. hétfő
KezdőlapVárosházaA kalocsai szemétszállítási díj kálváriája

A kalocsai szemétszállítási díj kálváriája

A december 5-i kalocsai közmeghallgatáson részt vett Font Sándor, a választókörzet országgyűlési képviselője.

A kalocsai szemétdíj korrekciójára vonatkozó kérésemet mindenképpen szerettem volna az új városvezetés elé vinni. Kifejezetten azzal a szándékkal, hogy kormányzati kapcsolataik birtokában hátha Ők nagyobb sikerrel járnak, mint az előző városvezetés.

Miért is érdekes ez a kalocsai szemétszállítási díj?

A kálvária kezdete még a 2000-es évek elejére tehető. A Török Gusztáv Andor által irányított városvezetés hatáskörébe tartozott a szemétszállítás kérdése. A város köztisztasági feladatainak jobb ellátása plusz források igénybevételével volt megvalósítható. Az önkormányzat nem szeretett volna a népszerűtlen kommunális adó bevezetésével élni, ezért a szemétszállítás díjába építették be a szükséges többletbevételeket. Teljesen jogszerű eljárás keretében tudták finanszírozni a városüzemeltetést.

2010-től a Török Ferenc polgármester vezette önkormányzat is élt a többletforrás kínálta előnyökkel. Senki nem reklamált, ezért eszük ágában sem volt lemondani róla. 2012-ben a kormány a rezsicsökkentés tekintetében a szemétszállítás díjához érkezett. 2013. január 1-jétől a kormány befagyasztotta a szemétszállítás díját a 2012-es árszinten.

2014 novemberében a most leköszönt városvezetés átadta a hulladékszállítást Vaskútnak, mert addigra a kalocsai szemétszállítás csőd közeli állapotba került a magas szemétszállítási díjak ellenére. Üzemanyagra sem volt pénz, az átrakó területén halmozták föl a szemetet, amiért a frissen megválasztott önkormányzatot 50 millió forintra büntették az előző vezetés cselekedete miatt.

2015-től többször kezdeményeztem Szabó Balázs képviselőtársammal együtt, hogy dr. Bálint József polgármester járjon el a kalocsai lakosok érdekében. A polgármester ezt meg is tette, előbb az FBH-NP Nonprofit Kft-nél, akinek természetesen nem fűződött érdeke a díjak csökkentéséhez. Majd 2016-tól a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Kft. (Kukaholding) megalakulása után az illetékes minisztériumnál. A minisztérium hosszas várakoztatás után elutasította a kérelmet, melynek elbírálása ekkor már miniszteri hatáskörben volt. Minden maradt a régiben! A befagyasztás miatt nem drágult a szolgáltatás, de a kalocsaiak többletfizetése is megmaradt, most már oly módon, hogy a város részére ez semmiféle előnnyel nem jár.

De nézzük, mennyi pénzről is van szó?

Kalocsa:

  •   60 liter 344 Ft/ alkalom 13 ürítést számolva (3hó) 4472 Ft
   (többi
település: bruttó 199 Ft x 13 = 2.587 Ft) 
  •   80 liter 458 Ft/ alkalom 13 ürítést számolva (3hó) 5954 Ft
   (többi
település: bruttó 267 Ft x 13 = 3.471 Ft)
  •   110 liter 630 Ft/ alkalom 13 ürítést számolva (3hó) 8190 Ft
   (többi
település: bruttó 367 Ft x 13 = 4771 Ft)

Hozzávetőleg 72%-al fizetünk többet Kalocsán, úgy, hogy a környező falvakból még be is kell ide szállítani a szemetet! Pontos adatok a következő oldalon: NHKV Lakossági díjak

Éves szinten a 110 literes kukával rendelkező háztartás 13.676 Forinttal fizet többet, mint amennyi a reális ár. (20 év alatt ez 273.520 Ft háztartásonként!)

Kalocsán kb. 6.500 háztartás van. (sajnos ebből csak mintegy 4.200-nak van szemétszállítási szerződése!)

Ha a 4.200-at megszorozzuk 10.000 Forinttal, így figyelembe vettük, hogy sokan csak 60, vagy 80 literes kukára fizetnek elő, az éves többletfizetésünk 42 millió Forint! Ennyivel gazdagítjuk mi, Kalocsaiak az állam tulajdonában lévő Kukaholdingot úgy, hogy ezért semmilyen többletszolgáltatást nem kapunk! Nesze neked rezsicsökkentés!

Kérem tisztelettel Font képviselő urat, járjon el az érdekünkben, talán neki sikerül az, ami az előző városvezetésnek nem!

Itt az alkalom bebizonyítani, hogy érdemes kormánypárti városnak lenni!

Kapcsolódó linkek: https://www.kalohirek.hu/varoshaza/kozmeghallgatas-2016-a-testulet-mondjon-le

https://www.kalohirek.hu/varoshaza/a-penznek-nincs-szaga-avagy-ki-adta-el-a-szemetszallitast

http://www.kalocsa.hu/hulladekszallitasi-es-elhelyezesi-ugyek-vizikozmu-felujitasok-tamogatasa-cegegyesites-palyazat-kiirasa-a-legutobbi-testuleti-ules-temaibol/

https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/sokan-nem-fizetnek-a-szemetszallitasert-kalocsan-1638673/

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. ‘Ferdi, ezt ‘jól-kikukáztad! Sajnos a Városban Nem +oldott Problémára ‘világítottál rá. ÉN, Részemről, +oldottam, mert’86-tól sem szerződésem, sem hulladék-tároló edényem sincs. Ezért évente 2×, v.-többször, Saját Költségemen a Városi-Hulladéklerakóba szállítom a’szemetet. Így-is olcsóbb, mint az indolokatlanul magas Díjat fizetni. …az, ‘azé nem ‘fér, a ‘Fejembe, hogy több-milliós kocsikkal járó ’emberkék, MIÉRT Dobálják ki a műanyagzsákba ‘rejtett Szemetüket, főként a Miskei-út vízelvezető-árkába ?! Joóó a ‘felvetésed, remélem +oldás is lesz! 100000-es bírsággal is lehetne kezdeni! Vagy Közmunkával! …üdv.

  2. Remek észrevétel, de még egy apró kiegészítést megérdemelne. Rendezni kellene a lakótelepek többletfizetését is, mivel ott fejenként közel nem jut 110, sőt 80, sőt 60 liter sem lakásonként. Miközben egy 16 lakásos társasházban 16 lakás külön külön fizet, míg egy 9 lakásos esetében 9 lakás, úgy mindkét esetben 3 db nagy méretű hulladékgyűjtő van más-más mennyiségű hulladékra. Máshol tudomásom szerint a társasházak esetében a társasháznak történik a számlázás a rendelkezésre álló hulladékgyűjtőre vonatkoztatva.

  3. Paksi közben az egyszerű úgy oldja meg, hogy nincs kukája, nem fizet…cserébe a szemetét zacskóba egy séta közben véletlenül ott hagyja a lezárt tároló mellett! Csupa igény és derű.

  4. A nemfizetőket szerződéskötésre kell kényszeríteni. Én nem tudom, hogy ez kinek a feladata lenne, de önkormányzati és közegészségügyi hatósági feladat lenne viszont, az üzleteket, telephelyeket utólag ellenőrizni, hogy az általuk hetente termelt hulladék, veszélyes hulladék és kéthetente termelt szelektív hulladék gyűjtésére megfelelő szerződéssel megfelelő mennyiségű tárolóval és a hulladéktárolók telephelyen belüli tárolási lehetőségével rendelkeznek-e. Azért fontos ez, mert a telephelyengedélyek kiadásának ez nem volt eddig feltétele. Egyes intézményeknél is lennének tenninalók; pl. a Szent István Gimnázium egy idő után megoldotta a területén belüli konténeres hulladékgyűjtést és az onnan történő elszállítást, a Gyermekotthon viszont hetente telerondítja a gusztustalanul túlrakott, számtalan kukájával a Hunyadi János utcát, pedig az udvara a gimnáziumi udvar többszöröse méretű és a konténerszállítás bármikor megrendelhető. A főleg kereskedelmi és vendéglátós hulladékkal telepakolt szeméttároló fotója jó illusztráció a cím mellé. Ez naponta, több helyen tapasztalható. Feltűnhetne olyannak is végre, aki intézkedésre jogosult.

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek