2023 december 8. péntek
KezdőlapKözéletKépviselői tájékoztató, avagy kinek jár a tűzifa

Képviselői tájékoztató, avagy kinek jár a tűzifa

A Kalocsai Cigány Önkormányzat kezdeményezésére lakossági tájokoztatót tartott a szervezet közösségi házában Schmidt Rajmund, a városi önkormányzat Gyermek, Ifjúsági és Sport Bizottságának elnöke a tűzifa támogatás elosztásáról.

Sztojka István a tájékoztató megtartását azért kezdeményezte, mert a támogatásra javasoltak általuk a városi önkormányzathoz leadott listájáról nem kaptak visszajelzést – és miközben már zajlik a tüzelő kiszállítása, naponta kérik számon rajtuk a lakosok, hogy miért nem kapták még meg a fát.

Képünk illusztráció

Schmidt Rajmund elmondta, hogy 130 családnak szavazta meg az illetékes bizottság a támogatást (5 mázsa fát), és javában zajlik a tüzelő eljuttatása a kedvezményezettekhez. Azt javasolta, hogy akkor térjenek vissza a „ki miért nem kapott” kérdésre, ha befejeződött a kiszállítás. Az éles hangú felszólalások miatt végül úgy döntött, hogy felírja a tiltakozók nevét-címét, és utána néz a jogosultságuknak.

A legtöbb kifogás abból adódott, hogy akik már kapnak lakásfenntartási támogatást, azok – jogszabály alapján – nem részesülhetnek a tűzifa támogatásból. Holott, hangsúlyozták többen, éppen ők a rászorultak, hiszen a (kötött összegű, limitált, és nem a számlák összege alapján járó) pénzbeli támogatást éppen azért kapják. Többen kifogásolták, hogy olyanok viszont kaptak a támogatásból, akik egyáltalán nincsenek erre rászorulva.

Képünk illusztráció

Bolvári Ferdinánd volt önkormányzati képviselő, a szociális ügyekért (is) felelős bizottság korábbi elnöke is jelen volt a tájékoztatón, és azt kérdezte Schmidt Rajmundtól, hogy számítanak-e arra, hogy amikor január-február hónapban valóban hidegre fordul az idő, újra fel fog merülni a tüzelőtámogatás kérdése? A megkérdezett helyett Sztojka Istvánné, a Kalocsai Cigány Önkormányzat képviselője válaszolt, és elmondta, ők szorgalmazták, hogy karácsony előtt szállítsák ki a fát, hogy ezen az ünnepen fűtött lakásban lehessenek együtt a családok.

A csalódott lakosok felháborodottan emlegették dr. Filvig Géza polgármester választási kampány alatt tett ígéretét arról, hogy kivétel nélkül mindenki támogatásban fog részesülni. Sztojka István és felesége (kisebbségi önkormányzat) azzal próbálták lehűteni a kedélyeket, hogy a két önkormányzat közötti együttműködés folyamatos. Elmondták, hogy Simon Zoltán alpolgármester megígérte, felülvizsgálják a kérelmeket, a lakosok életkörülményeit, de még alig két hónapja dolgoznak jelenlegi feladatkörükben, és az érintettek türelmét kérik.

A lakossági tájékoztatót élőben közvetítettük, de sajnos technikai okok miatt nem nézhető meg újra. Emiatt követőink szíves elnézését kérjük.

4 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Szerintetek lesz itt nálunk egyszer egy olyan cigány önkormányzat, aki méltón képviseli a teljes, városi cigányság érdekeit úgy, hogy nem a saját pecsenyéjet sütögeti és azokkal is egyenértékűen foglalkozik, akik nem rá szavaztak a választáskor?

  • minden szentnek, MAGA felé hajlik a keze… Felesleges az ördögöt az öreganyjánál bepanaszolni 🙂

 2. Nagyon érdekes Vili a hozzá szólásod!
  Mit tudsz a munkánkról?
  Honnan veszed azt hogy azokat a választó polgárokat nem támogatjuk, akik nem szavaztakránk?!…..
  Mint láthatod nagy főlényel meg nyertük a cigányok bizalmát!
  Nem gondolkoztál el ezen hogy ez mindent elárul a munkánkról?
  Kedves Vili én nem bántalak, mint ahogy te teszed alaptalanul!
  Kellemes Ünnepeket Kívánok neked és kedves családodnak!

  • Látom, belenyúltam a “bolhászsákba”, Kedves Pista! A felháborodásokból nem arra következtettem, hogy mindenkit igazságosan és helyzetének megfelelően kezeltek. Én így láttam a közvetí tésből, bocsáss meg, ha rosszul láttam. A bevezetőben olvastam, hogy azért kezdeményezted a tájékoztatást, mert az Önkormányzat nem tájékoztatott Benneteket az általatok leadott listával kapcsolatos döntésről. Régen vezeted az önkormányzatodat, jobban kellene tudnod, mint nekem, hogy a bizottsági ülések nyilvánosak és , ha érdekel, oda mehettél volna az ülésre, részese is lehettél volna a döntésnek, sőt-szerintem-fel is szólalhatál volna egyet nem értésed esetén, így befolyásolva a döntést a szerinted helyesebb irányba. Meghívhattad volna a képviselőtök mellé a tájékoztatóra Pécsi Vivient is, a döntést hozó bizottság elnökét, aki konkrétabb válasz tudott volna adni Részetekre, mint a láthatóan tanácstalan képviselőtök, akinek még egy listája se volt a támogatást elnyert emberekről. Na,hát ezért írtam, amit írtam; semmit nem tanultatok a múlt évi tüzifaosztásból, vagy rájöttetek, hogy úgyse lehet mindenkit a kívánsága szerint kiszolgálni ezért rávezettétek az önkormányzatra a felelősséget egy semmit nem érő tájékoztatóval. Ez látszott a helyszíni közvetítésen kívűlről. Nem bánthatlak egy őszinte észrevétellel, eszembe se jutna, bármikor megvitathatjuk, fehér asztalnál. Én is boldog Karácsonyt kívánok Neked, a Családodnak és mindenkinek, akit képviselsz!

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek